Wat heeft Morgan Stanley met de International E-Waste Day te maken?

14 oktober is het International E-Waste Day. Die trok internationaal gezien minder aandacht dan het nieuws over een boete voor de bank Morgan Stanley. Het zijn twee feiten die meer met elkaar te maken hebben dan op het eerste gezicht lijkt. Beiden verdienen dan ook serieus meer aandacht.

Circulair

ITtchannelPRO zal later dit jaar nog uitgebreid aandacht besteden aan het hergebruik van IT hardware. Circulair is geen niche, het vertegenwoordigd een groeimarkt. Zowel aanbieders als gebruikers van hardware zien vaker de voordelen in van gebruikte hardware.

International E-Waste Day

Meer aandacht voor gebruikte hardware komt niet alleen de budgetten van de gebruikers ten goede. Meerdere aanbieders en platformen geven aan het het ook business is die een goede marge mogelijk maakt. Maar het meest in het oog springende voordeel is voor het WEEE-Forum natuurlijk dat hergebruik gelijk staat aan een lagere milieubelasting. Daarom is er ook een jaarlijkse International E-Waste Day waarin wordt stilgestaan bij de onvoorstelbare hoeveelheid hardware, witgoed en bruingoed die per jaar op onverantwoorde wijze in het afvalcircuit komt. Volgens de VN was dat afgelopen jaar een berg van 53,6 miljoen ton van onder andere ijzer, kunststof, zeldzame en giftige materialen.

Oude hardware Morgan Stanley

En dan is er de melding van Morgan Stanley. Die bank heeft in Amerika een boete betaald van $60 miljoen om vervolging af te kopen. Die boete krijgt het omdat het op onjuiste manier oude hardware heeft uitgefaseerd.

Volgens justitie heeft het in tenminste twee gevallen bij de ontmanteling van datacenters de hardware door ondeskundige onderaannemers laten afvoeren. Die hardware is doorverkocht zonder te zijn gecontroleerd op de aanwezigheid van data. Het gevolg is dat waardevolle informatie van een onbekend gebleven aantal klanten in de handen van derden is gekomen.

De bank heeft geluk dat het voorval alleen Amerikaanse klanten betreft en gedateerd is. Het is namelijk een datalek dat onder de AVG/GDPR en CCPA ongetwijfeld een aantal hoge boetes had opgeleverd.

De case Morgan Stanley is koren op de molen van partijen die pleiten voor de doelstellingen van het WEEE-Forum. Hergebruik is wenselijk, maar dan wel via professionele partijen. Die letten namelijk niet alleen op de conditie van de hardware. Zij zorgen er ook voor dat er geen data meer op de hardware staat opgeslagen.

Mobiele versie afsluiten