VodafoneZiggo toont duurzame voortgang, maar refurbished kan beter

VodafoneZiggo boekt voortgang in het behalen van de duurzaamheidsdoelen, maar de handel in refurbished loopt achter.

Dat blijkt uit het jaarrapport ‘Connection in Action’ over 2023 van VodafoneZiggo. Daarin gaat het bedrijf in op de niet-financiële resultaten van het bedrijf. Daarin komt ook het duurzame en circulaire aspect uitgebreid aan bod.

“We benaderen duurzaamheidskwesties vanuit twee perspectieven: de invloed van onze organisatie op mens en milieu, én hoe duurzaamheidsontwikkelingen kansen en risico’s vormen voor onze organisatie”, zegt Ritchy Drost, CFO van VodafoneZiggo. “Onze klanten vertrouwen op ons voor iets wat inmiddels onmisbaar is: een betrouwbare en veilige verbinding, waar ze ook zijn. Daarbij richten we onze aandacht in het bijzonder op digitale inclusie, om iedereen mee te laten komen in de digitale samenleving.”

Financieringskader

VodafoneZiggo hanteert bestaande mechanismen en best practices om aan te sluiten bij de verwachtingen van de markt en interne veranderingen te stimuleren. Het bedrijf heeft een duurzaam financieringskader ontwikkeld en in 2022 haar eerste Sustainability-Linked Bond uitgegeven, ter waarde van 2,1 miljard euro. Bovendien conformeert VodafoneZiggo zich naar eigen zeggen aan internationale standaarden, zoals de EU-Richtlijn energie-efficiëntie en het Greenhouse Gas Protocol. Het rapport benadrukt verschillende focusgebieden voor het verminderen van de milieubelasting, waaronder energie-efficiëntie, productduurzaamheid, circulariteit, mobiliteit en de duurzaamheid van de waardeketen. In 2023 waren alle locaties van VodafoneZiggo gecertificeerd volgens ISO14001 en ontving het bedrijf voor het tweede jaar op rij de EcoVadis Gold Medal. Bovendien compenseert het bedrijf vrijwillig 100 procent van haar Scope 1 en 2 CO2-uitstoot door te investeren in Turkse windmolenparken via Gold Standards carbon credits.

Het rapport toont de voortgang richting de gestelde doelen, zoals een 48% reductie van CO2-emissies in 2023 ten opzichte van 2018. Daarnaast wordt de focus gelegd op het verder verlagen van de CO2-uitstoot in lijn met korte- en langetermijndoelstellingen. Met een sterke inzet op duurzaamheid en een duidelijk actieplan, zet VodafoneZiggo stappen richting een schonere en duurzamere toekomst.

Refurbished en gebruikt

Op het gebied van de verkoop van refurbished toestellen heeft het bedrijf nog wat stappen te zetten. In 2023 heeft VodafoneZiggo 2 procent meer refurbished smartphones verkocht vergeleken met een jaar eerder. Daarmee loop het bedrijf nog achter op de concurrentie. Ook het aantal reparaties is afgenomen. Wel is het inruilen van smartphones met 699 procent gestegen, en zag de verkoop van Fairphones een bescheiden stijging van 5 procent.

Mobiele versie afsluiten