Vier redenen waarom refurbished loont

ITchannelPRO onderzoekt de groeiende markt voor refurbishing en sprak daarover recent met Ronald van Rees en Marco Eelman van ME Networks. Zij legden in het kort uit wat het bedrijf doet en waarom deze markt zo interessant is. 
Een van de thema’s waar ITchannelPRO de komende periode aandacht aan zal besteden is refurbishing. Het onderwerp staats steeds vaker op de agenda van afnemers van hardware, omdat zijn overtuigd raken van de voordelen. Ter voorbereiding van een special over dit onderwerp, inclusief een bijeenkomst met toonaangevende partijen, voert de redactie op moment gesprekken met de aanbieders van refurbished hardware, waarbij vooral netwerkapparatuur centraal staat.

ME Networks

Eén van de partijen die daarvoor recent is benaderd is ME Networks, een bedrijf dat inmiddels acht jaar bestaat. Het richt zich op gebruikte netwerkapparatuur en TPM services. Het bedrijf focust op merken als Cisco, HP, Juniper en Huawei. Klanten van de routers, switches en aanvullend diensten als support, installatie en financiële diensten zijn MKB+ en grootgebruikers. Ook in dit geval komt de hardware die voor een tweede keer wordt ingezet uit veel landen. Daartoe heeft het bedrijf eigen directe contacten met verkopende partijen. Daarnaast zijn er meerdere internationale platforms waar vraag en aanbod van gebruikte hardware samenkomen.

Waarom een tweede ronde?

De vraag die elke keer wordt gesteld bij gebruikte (netwerk)apparatuur is waarom het loont dit nog een tweede keer in te zetten. Van Rees en Eelman zien daar in ieder geval deze vier redenen voor. De eerste reden: netwerkapparatuur kan een levensduur van tien tot vijftien jaar hebben, terwijl daar nog steeds op grote schaal door de eerste gebruikers na vier tot vijf jaar afscheid van wordt genomen. Daarnaast zien ze voordelen met de veiligheid en stabiliteit. Bestaande modellen zijn vaak beter voorzien van patches en de noodzakelijk updates. Refurbished betekent voor hen in ieder geval ook dat de hardware volledig is gecontroleerd en getest. Bij nieuwe modellen kunnen nieuwe, niet voorziene kinderziektes opduiken en het aantal DOA’s is per definitie iets hoger.

Prijs

Ook prijs is een doorslaggevend argument om hardware voor een tweede ronde in te Door: Rashid Niamat zetten. Maar waar het natuurlijk vooral om draait is dat de verlaging van de milieubelasting. Van Rees: “Door het aanbieden en faciliteren van refurbished dragen wij actief bij aan een beter milieu. Met onze levensduur verlengende services zorgen voor een reductie op het hele productieproces van nieuwe apparatuur, denk aan mijnbouw, transport, energieverbruik. Dit heeft een positief effect op de uitstoot en draagt weer bij aan de MVO-doelstellingen.” Eelman voegt daaraan toe dat er op dit moment meer grondstoffen boven de grond dan onder de grond liggen: “Heel veel apparatuur wordt niet op een juiste manier afgevoerd en ligt ergens stof te happen. Alleen al vanwege de waarde van de zeldzame grondstoffen die daarin zitten is verantwoord hergebruik en uiteindelijk afvoer noodzakelijk. Omdat ME Networks actief netwerkapparatuur opkoopt, dragen wij bij aan deze circulaire cyclus.”

Impact van Covid-19

Tenslotte is er nog de actualiteit. De business van ME Networks draait goed. Het massale omschakelen van kantoorwerkplekken naar thuiswerkplekken heeft geleid tot druk op de IT-budgetten en dat leidt weer tot verhoogde belangstelling voor refurbished.

Mobiele versie afsluiten