Veel kritiek op Amerikaanse wegwerplader

Niet alle innovatie is milieuvriendelijk. Integendeel, soms is het nutteloos én schadelijk.

Dat geldt zeker voor het Amerikaanse idee van de wegwerplader, eigenlijk een alkalinebatterij met USB-C- of Lightningpoort. De gedachte achter dit gedrocht door prullaria-producent Zorbitz is dat als je smartphone onderweg leeg raakt je hiermee toch snel een paar belletjes kunt plegen tot het volgende stopcontact. Ze zijn voor eenmalig gebruik en niet opnieuw op te laden, anders dan een powerbank. De groothandelprijs is 2,50 dollar, terwijl ze in de detailhandel tussen de 5 en 10 dollar per stuk kosten.

En het mooiste (volgens de verpakking dan): ze kunnen gewoon bij het huisvuil, want alkalinebatterijen gelden sinds de Amerikaanse milieudienst ze niet meer classificeert als ‘giftig’. In Nederland horen alkalinebatterijen bij het klein chemisch afval. Maar zelfs dan is het een dubieuze ontwikkeling voor de circulariteit.

E-waste

Afgezien dat we het hier over de VS hebben waar stopcontacten beter beschikbaar zijn dan goede dekking (of betaalbare abonnementen): waarom? En waarom niet gewoon vooraf opgeladen powerbanks? Dat is precies ook de reactie die internetgebruikers hebben op fora als Reddit.

Wereldwijd wordt 2,2 miljard ton aan e-waste, waaronder IT-waste, geproduceerd, zo rekent de Wereldbank voor. Dat kan toenemen tot 3,7 miljard ton in 2050. Vooralsnog is de wegwerplader nog niet in Nederland gesignaleerd -althans niet in de reguliere detailhandel-, maar dat kan een kwestie van tijd zijn. Tenzij op tijd aan de bel wordt getrokken.

Mobiele versie afsluiten