Universele USB-C lader vanaf december verplicht in Nederland (behalve voor laptops dan)

Vanaf 28 december 2024 moeten alle nieuwe elektronische apparaten die naar Nederland komen eenzelfde USB-C oplaadaansluiting hebben.

Nederland volgt met de beslissing van afgelopen maand de richtlijn die de Europese Unie vorig jaar heeft aangenomen. Dit moet het gemak voor consumenten vergroten en vooral de e-wasteberg terugdringen. Dat zou 250 miljoen euro per jaar moeten besparen. Door de wirwar aan opladers blijft veel van deze apparatuur in een kast liggen, vooral omdat gebruikers niet weten wat ze ermee aan moeten. Door de universele oplader is het beter mogelijk om apparaten zonder oplader te leveren, wat ook weer scheelt in de productie. Het gaat om ongeveer duizend ton e-waste per jaar.

Uitzonderingen

De Europese regelgeving wordt al sinds 2014 besproken, maar moest in de tussentijd wel langs verschillende lobby-horden. Vooral Apple, die hun eigen lightning-aansluiting bestierden, verzette zich hevig tegen het plan om de USB-C oplader verplicht te maken. Er is ook gewaarschuwd dat de verplichting in eerste instantie juist voor een toename van de e-waste zal zorgen.

Geldt de verplichting vanaf eind dit jaar voor alle nieuwe apparaten? Nee. Laptops blijven nog eventjes uitgezonderd. Daarvoor gaat de verplichting in Nederland pas in in 2026. Apparaten die draadloos worden opgeladen, zoals smartwatches, hoeven geen aparte USB-C aansluiting te hebben.

Mobiele versie afsluiten