Universele smartphonestekker vanaf 2024 verplicht

Een maand nadat de Europese Commissie de slotfase voor de regels rond Ecodesign voor smartphones en tablets heeft ingeluid, heeft het Europees Parlement ingestemd met een nieuwe wet die USB-C verplicht maakt voor het opladen van smartphones.

Overweldigende meerderheid

602 europarlementariërs stemden voor de wet, 13 tegen en 8 onthoudingen. De nieuwe regel moet zo 11.000 ton elektronisch afval per jaar besparen aan weggegooide en ongebruikte adapters en laadkabels. USB-C wordt vanaf eind 2024 de enige oplaadstandaard voor alle nieuwe smartphones, tablets en camera’s. De maatregel moet ervoor zorgen dat verouderde aansluiteingen de markt uit worden gefaseerd. Fabrikanten van laptops krijgen tot begin 2026 de tijd om hetzelfde te doen. EU-beleidsmakers zeggen dat de regel het leven van de Europeanen zal vereenvoudigen, de berg verouderde opladers zal verminderen en de kosten voor de consument zal drukken. Het moet leiden tot een flinke afname van de IT-waste. Verwacht wordt dat dit ten minste 200 miljoen euro per jaar zal besparen en elk jaar meer dan duizend ton elektronisch afval in de EU zal doen verdwijnen, zegt Margrethe Vestager, de EU-commissaris voor mededinging. Verwacht wordt dat de maatregel van de EU wereldwijd navolging zal vinden.

De grootste criticaster van de nieuwe wet is Apple. Hoewel het bedrijf voor iPads en Macbooks al gebruik maakt van USB-C, worden iPhones nog steeds uitgerust met de -ondertussen verouderde- Lightning-connectie. Tegelijkertijd vinden juist apparaten van Apple hun weg in de markt voor refurbished smartphones en tablets, met Samsung op ruime afstand als nummer 2.

USB-C-poorten bieden tot 100W oplaadcapaciteit, en datatransfers tot 40Gbps.

Mobiele versie afsluiten