Uitgaven in groene datacenters verzesvoudigen in 10 jaar

De markt voor groene datacenters zal in 2031 wereldwijd meer dan 300 miljard dollar waard zijn, aldus een recent rapport van Allied Market Research. Nu is dat nog iets minder dan 50 miljard dollar.

Van 2022 tot 2031 zal de markt volgens de analisten met 20 procent per jaar groeien. De belangrijkste drivers voor die groei zijn de grote cloud-computingspelers, samen met een groei in investeringen om datacenters te vergroenen. Dat heeft betrekken op zowel energie- als waterverbruik. 5G en andere netwerkuitbreidingen zullen dit alleen maar versterken, zo schrijft Allied Market Research.

Sectoren

Het zijn de grote multinationals die het meeste uitgeven aan groene datacenters. In 2021 namen zij meer dan de helft van de investeringen hierin op hun conto. De meeste groei wordt echter verwacht van de branches voor media en entertainment, omdat daar de grootste behoeftetoename is voor storage en data. De financiële sector is goed voor eenvijfde van alle uitgaven, vooral omdat zij goed op hun data moeten letten.

Het hardwareaspect van groene datacenters zal gedurende de periode goed zijn voor drie vijfde van de wereldwijde markt, aldus het rapport. Maar het dienstensegment zal tijdens de periode naar verwachting de hoogste CAGR hebben tijdens de prognoseperiode -met 21,2 procent- als gevolg van een toename in professionele diensten voor de integratie en implementatie van groene datacenterplatforms.

Mobiele versie afsluiten