Twee Werelden

In de IT zie ik twee werelden: die van nieuw en die van gebruikt. In ITchannelPRO, en daarvoor in mijn andere titels, publiceren we al 15 jaar over wat fabrikanten in de markt zetten voor zakelijke eindgebruikers en consumenten.

Die producten worden via een netwerk van distributeurs, resellers, IT-dienstverlener, MSP’s, ISP’s en system integrators geleverd en onderhouden. Iedereen in deze lange keten leunt op de verkoop van nieuwe producten. Daar zijn de targets, bonussen en resultaten op gebaseerd.

De wereld van gebruikte IT en de afvalstroom van IT-waste is een andere. Begin oktober was ik bij het European Broker Event op Malta waar ruim 800 handelaren en brokers in gebruikte IT- en telecomhardware bijeen kwamen. Zij kunnen niet voorkomen dat de eWaste-berg van de huidige 15 miljard ton groeit naar 32 miljard ton, want lang niet alle gebruikte hardware is nog inzetbaar.

Tussen de twee werelden van nieuwe en gebruikte IT gaapt een enorme kloof. Dat is een onhoudbare situatie, want we moeten duurzamer worden. De R-ladder met de richtlijn: Reduce, Reuse en Recycle klinkt makkelijk, maar is het echt niet.

Dus wat moet er dan gebeuren? Als ik die vraag stel krijg ik steevast wedervragen. Hoe staat de overheid hierin? Welke wetgeving is er? Hoe kunnen resellers hier ook hun business van maken? Wat zijn de strategieën van fabrikanten? Welke grote zakelijke eindgebruikers zijn hier al mee bezig en hebben een sustainability manager? Wat gebeurt er in de landen om ons heen?

De antwoorden op al deze vragen heeft ITchannelPRO ook niet paraat. Nog niet, want op 14 november organiseren we voor de tweede keer het Jaarcongres Circulaire-IT van www.circulaire-it.nl. Al deze vragen komen aan de orde tijdens dit interessante en leerzame congres voor iedereen in de wereld van nieuwe en gebruikte IT.

Tot 14 november!

Mobiele versie afsluiten