Tieneke Breemhaar over haar Blauwdruk voor Duurzaamheid

In de komende ITchannelPro deelt transformatieconsultant Tieneke Breemhaar haar inzichten over de circulaire bedrijfsvoering van de Rijksoverheid.

Tieneke-Breemhaar-Rijksoverheid

Tieneke heeft met haar consultancy Way to Sustain in november een rapport uitgebracht over hoe de overheid duurzaamheid en circulariteit kan opereren in de bedrijfsvoering. Minder én Beter: Blauwdruk Circulaire Bedrijfsvoering Rijk biedt is een suggestie van aanpak voor circulariteit in de ICT, waarbij samenwerking en besluitvorming centraal staan. “Wil de overheid in 2030 circulair zijn, dan moet er echt iets veranderen”, aldus Tieneke. “Duurzaamheid heeft uit zichzelf geen alarmbellen. Die moet je organiseren.”

Inkopen met Impact

Het is een complex onderwerp, maar er is wel degelijk veel mogelijk. Ze wijst bijvoorbeeld op het succes van de kabinetsstrategie Inkopen met Impact, en de potentie die samenwerking met zich mee kan brengen. Over beslissingen van bovenaf moet verantwoording wordt afgedragen, juist wanneer de beslissing is om niet duurzaam te opereren. En van onderen moet de kennis en de drive komen om te willen veranderen. “Als je mensen van verschillende ministeries en instanties, de hele keten eigenlijk, aan tafel krijgt, dan krijg je fantastische oplossingen.”

Lees het volledige artikel in de komende ITchannelPro nummer 1 van 2024

Mobiele versie afsluiten