Tegengaan e-waste steeds vaker motief voor tweedehands handel, ziet eBay

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker voor zowel kopers als verkopers van tweedehands goederen, zo stelt eBay na een jaarlijkse enquete onder gebruikers.

Het Recommerce Report is een onderzoek van de marktplaatsgigant waarin eBay probeert vast te stellen waarom bepaalde gebruikte goederen worden ge- en verkocht. Dit jaar is voor het eerst ook een aparte enquete exclusief naar kopers uitgegaan.

De prijs blijft natuurlijk een sleutelrol spelen. Verkopers kunnen zo iets bijverdienen, terwijl kopers iets kunnen aanschaffen voor een fractie van nieuw. Maar ook de impact van het milieu speelt een steeds grotere rol.

93 procent van de verkopers zei dat duurzaamheid “zeer” of “enigszins” belangrijk voor hen was. 79 procent van de verkopers zei dat hun verkoop op eBay in de afgelopen zes maanden gelijk bleef of toenam als gevolg van de economie.

Mensen geboren tussen 1997 en 2012 zijn volgens eBay aanzienlijk meer geneigd naar e-commerce te grijpen voor extra geld, maar ze hebben ook het meeste oog voor de waarde van e-commerce als het gaat om ecologische duurzaamheid.

Technologie koploper

Aan de kant van de kopers bleven tech en elektronica de wereldwijde koploper, met 34% van de ondervraagde kopers die aangaven gadgetartikelen te hebben gekocht. In Duitsland zei meer dan de helft, of 56%, van de ondervraagde kopers het afgelopen jaar technische of elektronische apparatuur te hebben gekocht.

Voor het rapport zijn 11.064 verkopers en 7.459 kopers in de VS, het VK, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Australië en Japan ondervraagd.

Mobiele versie afsluiten