Technische Universiteit München: cyanobacteriën kunnen metalen terugwinnen

Onderzoekers van de Technische Universiteit München hebben ontdekt dat bepaalde stammen van cyanobacteriën kunnen helpen bij de terugwinning van zeldzame grondstoffen.


Daarbij gaat het voornamelijk om schaarse metalen die gebruikt kunnen worden in technologische toepassingen, vooral zeldzame metalen. De bacteriën, zo ontdekten de wetenschappers, kunnen de grondstoffen absorberen uit oplossingen.

Herbruikbaar

Bovendien kan de biomassa van de oplossing waaruit de metalen worden gehaald zelf ook worden hergebruikt. Dat betekent dat het hele proces opnieuw kan worden uitgevoerd, zonder de biomassa weg te hoeven gooien. Naast de recycling-toepassing kan de techniek ook worden ingezet voor bijvoorbeeld reiniging van afvalwater.

Voor Europa kunnen dergelijke ontwikkelingen enorm helpen bij het meer zelfvoorzienend worden als het gaat om grondstoffen. Veel zeldzame metalen moeten worden geïmporteerd, ook uit landen waarmee de relatie niet altijd even hartelijk is. Hoewel in Zweden recent een grote voorraad is ontdekt, is er meer nodig. Daarom dat de Europese Commissie deze maand een nieuw voorstel voor een verordening heeft ingediend die de voorraad aan kritieke grondstoffen moet helpen veiligstellen.

Vooralsnog waarschuwen de wetenschappers van de Technische Universiteit München dat het nog wel even duurt voordat het nieuwe proces efficiënt genoeg is voor praktisch gebruik. Maar deze en ook een nieuw proces voor de winning van aardmetalen uit versnipperde elektronica in de Verenigde Staten gaan wel een belangrijke rol spelen, zo mag worden verwacht. Hetzelfde geldt voor een onderzoek in Delft rond het verlengen van de levensduur van accu’s via een zoutmix.

Mobiele versie afsluiten