Stephan Derksen: Investeerders spelen sleutelrol in markt voor circulaire IT

De markt voor gebruikte hardware is de laatste jaren sterk geprofessionaliseerd en is daarmee interessanter dan ooit voor financierders, zo zegt Stephan Derksen, strategisch adviseur Circulaire IT bij Renewtech. Ook leveranciers spelen een steeds grotere rol.

Stephan Derksen – Adviseur en invester – Renewtech

Stephan deed zijn verhaal tijdens een eerder netwerkevent en zal opnieuw spreken tijdens het eerste Jaarcongres Circulaire-IT Nederland op 16 november in Doorn. De kern voor succes ligt erbij dat de circulaire branches ‘sustainable sustainability’ vertegenwoordigen: het is niet alleen belangrijk om maatschappelijk en ecologische duurzaam te zijn, de inkomsten moeten op orde zijn om het onafhankelijk te maken van subsidies. “Heel vaak zie je dat als je ergens de subsidie wegtrekt, het stilvalt”, zegt hij. “Gebieden als zonnepanelen en elektrische mobiliteit zijn heel afhankelijk van subsidie.”

Risico

Die beweging wordt gemaakt. Doordat de branche niet langer het risico van de begintijd vertegenwoordigt, is het steeds interessanter voor investeerders. Partijen in de gebruikte hardware hielden zich het vorige decennium soms nog bezig met twijfelachtige praktijken, met cease-and-desist-brieven van grote vendoren tot gevolg. “Een investeerder duikt niet zo snel in een bedrijf waar een dergelijk risico aan kleeft”, zegt Stephan. “Maar de cowboyjaren zijn onderhand wel voorbij.” Ondertussen bieden grote partijen de diensten die de branche echt omhoog helpen. “Denk aan Next Business Day of 4-hour replacement”, zegt Stephan. “Dat zie je nu met depots wereldwijd.”

Businessmodel

Het is tijdens de crisis van eind jaren dat volgens Stephan heeft getoond dat het businessmodel van gebruikte hardware erg sterk is. Hoewel ook het bedrijf waar hij toen voor werkte in de problemen kwam door een gemiste betalingsdeadline, hebben ze het gered. “Iedereen zocht toen ook primair naar goedkopere alternatieven”, zegt hij. “Maar daar is voor de circulaire markt niets mis mee, want het resultaat is hetzelfde.” Ook de grotere aandacht voor Environmental Social Governance en ook met de wetgeving heeft de branche de wind steeds meer in de zeilen. Zelfs grote vendoren zien er steeds meer brood in. Cisco, zo zegt Stephan, is een belangrijke driver bij het mogelijk maken van de doorverkoop van gebruikte switches. Als iemand opmerkt dat licenties steeds vaker een tijdslimiet hebben, stelt Stephan dat dit inderdaad deel is van het businessmodel. “Eigenlijk gebeurt met Microsoft 365 niets anders”, vindt Stephan.

Recessie

Er zijn nog stappen nodig, zegt hij echter ook. “Roepen dat je sustainable bent is één”, stelt hij, “maar de adoptie van sustainability in het core-proces moet nog gebeuren. Dat gaat denk ik de komende jaren wel gebeuren.” Hij verwacht zelf dat een groei van 10 procent CAGR per jaar wel degelijk mogelijk is, vooral nu. “Het gevoel is dat we op de drempel van een recessie staan”, zegt hij. “Dan wil je als investeerder geld stoppen in iets dat na zes maanden niet meteen naar beneden duikelt.” Daarbij opgeteld zijn steeds meer beslissers het gewend om, privé, dingen tweedehands te kopen en dat het zijn weg vindt in het beslisproces bij organisaties. “Men kijkt enorm actief naar de markt”, zo sluit Stephan zijn presentatie af. “Circulaire IT is groter dan you and I.”

Op 16 september geeft Stephan opnieuw een presentatie tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT Nederland.

Mobiele versie afsluiten