SONT: verkoop na reparatie niet langer ‘refurbished’

SONT heeft de definitie van ‘refurbished’ aangescherpt na een uitspraak van de rechtbank in Den Haag in de zaak van Stichting De Thuiskopie tegen SES Computers.

Voorheen viel volgens De Thuiskopie -die de rechten voor de thuiskopievergoeing int- ieder gereviseerd apparaat die wordt verhandeld onder de thuiskopievergoeding.

Deze is bedoeld om rechthebbenden te compenseren voor privékopieën op datadragers die consumenten en bedrijven maken van hun werk.

Ook refurbished apparaten vallen eronder, omdat het volgens de stichting in feite een nieuw fabricaat is. Zo kan het dat er over fysiek hetzelfde apparaat twee keer een vergoeding wordt gerekend. Wel krijgen refurbished apparaten sinds 2021 een korting van 40 procent op de thuiskopievergoeding, bedongen door de lobby in de branche.

Duidelijkheid

Maar de definitie van refurbished is niet knip en klaar. SES Computers vocht de definitie die De Thuiskopie hanteerde met succes aan. “Op 26 oktober 2022 oordeelde de rechtbank Den Haag in de zaak van Stichting de Thuiskopie tegen SES Computers BV (kenmerk C/09/596559/HA ZA 20-720) dat het louter repareren of controleren van een apparaat dat vervolgens wordt verhandeld, niet kan worden gekwalificeerd als fabricage in de zin van de Auteurswet”, aldus SONT – het agentschap dat de thuiskopietarieven vaststelt.

Maar iedere extra handeling daarbovenop geldt echter wél als refurbished en moet dus een thuiskopievergoeding afdragen. Hetzelfde geldt voor geïmporteerde apparaten.

Mobiele versie afsluiten