Seagate over grote harde schijven en recycling

bijvangst bij presentatie kwartaalcijfers

Harde schijven maker Seagate heeft twee dagen terug de kwartaalcijfers gepresenteerd en daarbij is ook kort aangestipt de uitlevering van grote schijven en een project voor recycling. Die twee meldingen zijn waarschijnlijk interessanter voor de lezers van ITchannelPRO dan een opsomming over winst en omzet per regio.

SeagateEr zijn drie fabrikanten van harde schijven. Seagate en Western Digital zijn de nummers een en twee. Daarbij wisselen ze van plek per sector of productgroep. Maar ze leveren wel al jaren binnen dezelfde week de cijfers. Dat maakt het makkelijk trends op deze markt te volgen. De nummer drie voor deze markt, Toshiba volgt later. Het marktaandeel van dit bedrijf is niet zo groot dat voor het beschrijven van trends op die cijfers gewacht hoeft te worden.

Trends

De trends voor harde schijven (niet SSD’s) zijn al jaren beperkt spannend. De meeste schijven worden tegenwoordig afgenomen door hyperscalers en andere datacenter grootgebruikers. Wat er in desktops komt – in de fabrieken of als aftersales – is nog maar een fractie van de totale geleverde aantallen en capaciteit.

Het verschil tussen aantallen en capaciteit is belangrijk om de HDD cijfers te kunnen begrijpen. De aantallen staan al jaren onder druk en dat komt mede omdat de capaciteiten steeds verder toenemen. Dat hoeft geen verdere uitleg. Wat wel enige uitleg verdient is dat de grootste sprongen in capaciteit voorlopig wel zijn gemaakt.

Stapjes van 2 TB

De laatste vier jaar heeft het trio fabrikanten schijven in de markt gezet van 16 TB, daarna 18 TB. Nu dan voorzichtig 20 TB. De stapjes van steeds 2 TB erbij geven aan dat het steeds moeilijker wordt meer plek te vinden in een 3,5” behuizing voor data.

Dat deze fabrikanten al langer verkondigen dat er schijven met de zelfde formfactor gaan komen waar +30 TB op past klinkt dan ook raar als men ziet hoe groot de problemen zijn om de 18 en 20 TB modellen te maken en vooral verkocht te krijgen. Want met dat laatste is wel wat aan de hand. Mede door de pandemie is de vraag naar schijven van de maximale capaciteit schijnbaar minder groot dan gehoopt.

Als de topman van Seagate dan ook in de marge van de presentatie van de kwartaalcijfers beweert dat het bedrijf nu ook al +20 TB schijven levert aan “bepaalde klanten” is dat wel een belangrijk signaal. Het suggereert niet alleen dat de twijfel in de markt over de 20 TB modellen verdwenen is. Een deel van de markt zou zelfs al de stap van 20 naar 22 TB maken.

Recycling

Een andere opmerkelijk feit is deze tekst.

OEM Customer: Recycling Materials Closed-loop aluminum recycling program that produced 24.7K new 2TB drives from recycled material and recycled 39.4 metric tons of aluminum scrap in FY21

Seagate is al jaren op zoek naar een manier op de eco footprint te verlagen. Het recyclen van oude HDD’s is lastig, mede omdat er zoveel verschillende materialen in zitten. Er is dus een klant die Seagate schijven in grote getale afneemt en het scheiden van materialen onder knie begint te krijgen. Daaruit kunnen dus weer nieuwe schijven worden gemaakt.

Maar eerlijk gezegd is het wel vreemd dat die klant dan kiest voor schijven met een lage capaciteit. Dat is een indicatie dat er vooralsnog veel materiaal niet hergebruikt kan worden. Recycling van HDD’s heeft dus nog een lange weg te gaan en de komst van echt grote harde schijven voor gewone gebruikers laat nog even op zich wachten.

Mobiele versie afsluiten