Lucien Claassen: Rijksinkoopstelsel voedt markt voor refurbished smartphones

In een interview met ITchannelPRO vertelt Lucien Claassen, Categoriemanager ICT Werkomgeving Rijk, over het Rijksinkoopstelsel en de inkoopstrategie ‘inkopen met impact’.

Lucien vertelt in de komende uitgave van ITchannelPRO verder over de duurzaamheidseisen die het Rijk stelt bij ICT-inkoopaanbestedingen. Die zijn de afgelopen jaren veel prominenter geworden, mede doordat er zeer ambitieuze doelen worden gesteld voor 2030.

LCA’s

In het behalen van de doelen hebben de categoriemanagers veel ruimte voor een eigen invulling, zo legt hij uit. “We bedenken concrete strategieën en er wordt constant gemeten om de voortgang te controleren.” Hiervoor wordt onder meer gebruik gemaakt van Lifecycle Analyses (LCA’s) en de R-Ladder voor circulariteit.

Binnen Europa bestaan verschillen in aanpak, en een van de meer opvallende beslissingen is om voor smartphones in te zetten op de verlengde inzet van nieuwe apparaten. Refurbished smartphones maken bewust geen deel uit van de strategie, maar daar zit volgens Lucien juist een zeer circulaire gedachte achter. “Wij zetten in op langere levensduur”, zegt hij daarover. Door extra eisen te stellen komen de apparaten via de leverancier in goede staat weer terug in de markt. Daarmee, zo legt Lucien uit, is de Rijksoverheid dus een voeder voor de markt voor refurbished smartphones.

Lees het volledige interview in ITchannelPRO nummer 3 van 2023.

Mobiele versie afsluiten