Richtlijn voor USB-C gaat over meer dan alleen smartphones

Afgelopen donderdagochtend is via de Duitse pers de ontwerp richtlijn van de EC voor het verplicht stellen van USB-C als enige standaard uitgelekt. Hierover is direct door de zowel de tech als de reguliere pers het nodige geschreven. Niet elke melding is correct en veelal wordt de zakelijke markt over het hoofd gezien.

usb-oplaadstekker-laderLader staat centraal

De ontwerp richtlijn telt 18 pagina’s en is inmiddels gepubliceerd. De omvang geeft al aan dat er meer aan de hand is. Een advies dat elke smartphone met een USB-C stekker moet worden opgeladen heeft immers niet zo veel tekst nodig. De richtlijn gaat voor veel meer devices gelden en stelt de lader als uitgangspunt. Genoemd zijn specifiek mobiele telefoons, tablets, camera’s, koptelefoons en spelconsoles.

Die laatste categorie zal voor de zakelijke markt niet zo relevant zijn. De eerste twee, mobiele telefoons en tablets betreft de consumenten- en zakelijke markt. Maar hoe zit dat met de resterende categorieën? Bij camera’s gaat het net alleen om het opladen van de Go-Pro of dashcam. De term is breed en kan daarom ook devices gaan omvatten die voor monitoring en security zijn bedoeld. Als die zonder POE uitkomen kan daar dus de USB-C verplichting uit de richtlijn voor gaan gelden. Iets vergelijkbaars is bij koptelefoons het geval. De zakelijke markt voor headsets is groot en zal zich geheel aan de richtlijn moeten conformeren.

Er is veel aandacht in de pers voor de positie van Apple. Dat bedrijf is faliekant tegen de regels, omdat het een uiterst lucratief deel van de business raakt. De kansen dat Apple nog veel kan veranderen zijn echter gering. Binnen de EU en het Europees Parlement is er een ruime meerderheid voor het aanpakken van dit “kabel vraagstuk”. Over die as kan namelijk de hoeveelheid kabels en laders worden aangepakt.

Circulaire IT

Hoe dat precies in zijn werk gaat en om welke hoeveelheden afval is overigens in zowel in het komende als het volgende nummer van het ITchannelPRO magazine beschreven. Dat is geen toeval, want dit type afval (citaat EU persbericht: “geschat [wordt] dat verwijderde en ongebruikte opladers jaarlijks tot 11 000 ton e-afval veroorzaken.”) speelt een belangrijke rol in het proces tot meer circulaire IT in de EU te komen.

Mobiele versie afsluiten