IDC: Refurbished markt lijdt onder langer gebruik smartphones

Doordat apparaten langer meegaan groeit de verkoop van refurbished smartphones minder hard dan voorheen.

onderzoek-de-belangrijkste-aankoopcriteria-voor-zakelijke-smartphonesIn 2023 steeg het aantal zendingen met 9,5 procent tot 309,4 miljoen apparaten. Dat is een goed resultaat ten opzichte van nieuwe smartphones, waarvan de zendingen juist met 3,2 procent afnam, aldus IDC.

Schaarste

De marktanalisten wijten de groeivertraging aan een tekort aan gebruikte telefoons mede aan langere vernieuwingscycli. Ondanks een voorspelde gezonde groei van 8,8 procent tussen 2022 en 2027, houden gebruikers hun smartphones nu gemiddeld meer dan veertig maanden vast. Daardoor ontstaat volgens het analistenbureau schaarste op de markt voor tweedehands mobieltjes.

“Ondanks bijna tien procent groei vertoont de tweedehandsmarkt tekenen van vertraging door een werkelijk gebrek aan voorraad”, aldus IDC-onderzoeksmanager Anthony Scarsella. Noord-Amerika vertegenwoordigde meer dan 26 procent van de wereldwijde tweedehands telefoonzendingen, terwijl de rest van de wereld bij elkaar werd gegroepeerd.

Het aantal dagelijks afgedankte smartphones is aanzienlijk, maar er komen niet genoeg gebruikte apparaten terug op de markt.

Mobiele versie afsluiten