Refurb marktplaats Back Market behaalt B Corporation certificering

De refurbished-marktplaats Back Market heeft de B Corporation-certificering behaald. Daarmee voldoet het bedrijf aan strenge normen op het gebied van bestuur, personeelszaken, samenleving, milieu en klanten. 

Back Market heeft als doel opgeknapte technologie te positioneren als een betaalbaar en duurzaam alternatief voor nieuwe technologische apparaten. Dit in het licht van het stijgende belang van duurzaamheid onder het algemene publiek. Volgens Back Market zou 65 procent van de Britse consumenten overwegen over te stappen op een refurbished smartphone, waarbij een op de twintig meestal kiest voor een refurbished telefoon. Deze toename in interesse blijkt volgens de marktplaats ook uit het feit dat Back Market het aantal verkopers waarmee het samenwerkt met 91 procent heeft zien toenemen sinds de start in het Verenigd Koninkrijk in 2021.

B-Corporation

B Corporation-certificering is een aanduiding dat een bedrijf voldoet aan normen van gecontroleerde prestaties, verantwoordingsplicht en transparantie over factoren van personeelsbeloningen en liefdadigheidswerk tot praktijken in de toeleveringsketen en inputmaterialen. Om gecertificeerd te worden moet een bedrijf:

– Sociale en milieuprestaties aantonen door een B Impact Assessment-score van 80 of hoger te behalen en door onze risicobeoordeling te komen. Multinationals moeten ook voldoen aan de basisvereisten.

– Een juridische verbintenis aangaan door hun corporate governance structuur te veranderen om verantwoording af te leggen aan alle belanghebbenden, niet alleen de aandeelhouders, en de status van benefit corporation te verkrijgen indien deze in hun jurisdictie beschikbaar is.

– Transparantie tonen door informatie over hun prestaties gemeten aan de hand van B Lab’s normen openbaar te maken op hun B Corp profiel op B Lab’s website.

20 paar airpods

Sinds de oprichting zet de refurbished marktplaats zich naar eigen zeggen in om de levensduur van technische producten te verlengen en de impact van e-waste te verminderen, waarbij één refurbished smartphone 6,29 pond e-waste voorkomt. Dat komt neer op twintig paar airpods, rekent Back Market voor. In maart 2023 heeft Back Market enorme vooruitgang geboekt door een besparing van meer dan een miljoen ton CO2 aan te kondigen dankzij de verkoop van refurbished technologie.

“Bedrijven kunnen tegenwoordig eenvoudigweg niet meer om het belang van het verminderen van hun milieu-impact heen”, zegt Thibaud Hug de Larauze, CEO en medeoprichter van Back Market. “We staan op een keerpunt wat betreft klimaatverandering, en de keuzes die we vandaag maken zullen morgen voor een duurzame toekomst zorgen. Voor ons bij Back Market was het altijd al een belangrijke strategische doelstelling om B Corp gecertificeerd te worden.”

Mobiele versie afsluiten