Rechter zet vraagtekens bij definitie ‘refurbished’ door De Thuiskopie

Hoewel refurbished apparaten in principe worden gezien als nieuwe fabricage en er dus een thuiskopieheffing over moet worden betaald, moet Stichting De Thuiskopie wel kunnen aantonen dat een verkopende partij de refurbishment heeft uitgevoerd.

Dat staat in een recente uitspraak van de rechter in een zaak tussen Stichting De Thuiskopie en SES Computers, dat onder de naam Refurbo gebruikte computers verkoopt. SES weigerde om opgave te doen na een verzoek van De Thuiskopie omdat ze menen dat hun producten niet heffingsplichtig zijn.

thuiskopie

Sinds 2013 geldt de thuiskopieheffing voor smartphones en PC’s, ook wanneer ze refurbished zijn. Een lobbygroep vanuit de circulaire branche heeft wel een korting bedongen op de heffing voor apparaten die refurbished zijn. De vraag is echter wie die heffing nu moet betalen. Volgens beide partijen ligt die plicht bij de refurbisher, die dan ook als fabrikant wordt aangemerkt. Het argument van SES is echter dat zij de apparaten alleen schoonmaken, controleren en de harde schijven wissen, en dat die acties niet onder de definitie van ‘refurbishment’ vallen. Dat zou volgens SES veel te ruim zijn, en ertoe kunnen leiden dat er dubbele afdracht wordt gedaan.

Voorlopig krijgt SES daarin gelijk: het is aan Thuiskopie om te bewijzen dat SES inderdaad refurbishment uitvoert, en dat doet de stichting volgens de rechter nog onvoldoende. Refurbishment is volgens de rechter ‘uitgebreide herbouw’, en dat is in dit geval nog niet hard gemaakt.

Wel moet SES opgave doen van sinds 2013 geïmporteerde apparaten, omdat de leverancier in dat geval moet bewijzen dat de importeur de afdracht heeft gedaan. Zo niet, dan is SES verplicht dit op zich te nemen.

Mobiele versie afsluiten