Qarnot datacenterserver-waterboiler haalt 12,5 miljoen op

De Franse startup Qarnot heeft 12,5 miljoen euro in financiering opgehaald voor zijn ‘datacenter in een boiler’-concept, met daar bovenop 22,5 miljoen euro aan leningen voor toekomstige projecten.

Het bedrijf heeft onder meer toezeggingen gekregen van Société Générale Ventures, ADEME, Demeter, La Banque des Territoires en Colam Impact. Het idee achter de oplossingen van Qarnot is dat het servers daar plaatst waar warmte gewenst is. Door boilers en verwarmingen mede te laten draaien op warm-wordende servers, hoeft de warmte niet getransporteerd te worden. De rest van het systeem fungeert daarbij als ‘passieve koeling’. In zekere zin is het een extreem voorbeeld van de trend naar edge-computing.

Water

In eerste instantie begon Qarnot met oplossingen voor tijdelijke verwarmingen voor faciliteiten in aanbouw. Ondertussen zijn enkele grote banken en een grote animatiestudio klant van Qarnot, die wel een lange aanlooptijd nodig heeft gehad. Het bedrijf bestaat immers al 12 jaar, maar de oplossingen lijken nu pas van de grond te komen. Een grote uitdaging is dat verwarmingen niet het hele jaar door nodig zijn, terwijl van servers wordt verwacht dat ze 24/7 blijven draaien. Om die reden kijkt Qarnot nadrukkelijk naar boilers voor warmwatersystemen. Het QBx High Efficiency Computing Cluser bevatten tot twaalf OCP-servers gebaseerd op AMD Epyc en Intel Xeon. Recent heeft Qarnot, bij wijze van stunt, een kerstdiner laten bereiden met een van hun oplossingen.

Naast Frankrijk is Qarnot ook al actief in Finland.

Mobiele versie afsluiten