Politie Noordrein-Westfalen geeft goed voorbeeld met ‘nieuwe’ smartphones

Stop de faxen: De politie in Noordrijn-Westfalen schaft ongeveer 20.500 nieuwe iPhones aan voor haar agenten. Nou ja, nieuw…

De politieagenten in de deelstaat gebruiken nu nog iPhones uit de 8e generatie, die meer dan zes jaar geleden op de markt werd geïntroduceerd. Deze apparaten worden al bijna vier jaar niet meer verkocht. Dat is keurig als het gaat om duurzaamheid, maar de oude Apple-apparaten ontvangen OS-updates meer. In de herfst van 2023 bracht Apple iOS 17 uit, dat niet langer wordt aangeboden voor de iPhone 8-serie. Deze iPhones blijven wel beveiligingsupdates ontvangen.

iPhone 13

“De recente versies van het besturingssysteem zijn een essentieel onderdeel van de IT-beveiliging”, aldus een verklaring van de LZPD. “Op dit aspect van veiligheid wordt niet afgezien.” Daarom zullen de vier jaar oude iPhones worden ingetrokken en worden vervangen door Apple-smartphones uit de 13-serie. Die zijn maar twee jaar oud, en ze zijn goedkoper dan de huidige iPhone 15-serie. De politie heeft geen details verstrekt over welke varianten van de iPhone 13 zullen worden aangeschaft.

Wie denkt dat bromsnorren voornamelijk nog met portofoons communiceren, heeft het mis. De bijna 21.000 agenten in Noordrijn-Westfalen gebruiken de Apple-smartphones onder andere voor een interne berichtendienst.

Het iPhone 8-apparaat van de oude klasse zal, nadat alle politiegegevens er volledig van zijn verwijderd, worden verkocht voor verdere gebruik of recycling. Het betrof speciaal beveiligde iPhone 8-apparaten, waar geen persoonlijke gegevens op zijn opgeslagen. De politievakbond verwelkomt de nieuwe aankoop: “Dit is de juiste manier om digitaal up-to-date te blijven”, aldus vakbondsvoorzitter Michael Mertens tegenover dpa. Hij benadrukt echter: “Er zou een systeem moeten worden geïntroduceerd waarbij de apparaten regelmatig worden vervangen, zodat men niet op het laatste moment hoeft te reageren.”

Mobiele versie afsluiten