Polen grootste Li-Ion batterijproducent, buiten China dan

In 2022 is de productiecapaciteit in Polen van lithium-ionbatterijen is gegroeid naar 73GWh, waarmee het Midden-Europese land de Verenigde Staten heeft ingehaald.

Dat meldt de Polish Alternative Fuels Association (PSPA) op basis van onderzoek uitgevoerd door BloombergNEF. Hongarije staat in Europa op de tweede plek.

Grootste van de kleintjes

China blijft veruit de grootste producent. Ter illustratie: in Polen vindt nu 6 procent van de wereldwijde totale productiecapaciteit plaats. Europa is als blok goed voor 14 procent van de productie. China daarentegen heeft 77 procent van de capaciteit. Bovendien ziet de dynamiek er voor Europa op langere termijn niet bijster goed uit. Polen zal tegen 2027 bijvoorbeeld naar de zesde plaats zakken, zo vermoedt de branchevereniging, omdat andere landen blijven investeren.

De exportwaarde is de afgelopen zes jaar echter gestegen van ongeveer 0,2 miljard euro in 2017 tot 8,2 miljard euro in 2022.

De groei is te danken aan de grote investeringen van bedrijven die besloten hebben om in Polen fabrieken te openen die zich richten op batterijen en elektromobiliteit. Polen huisvest momenteel de grootste fabriek voor autobatterijen in Europa: die van LG Energy Solution in Biskupice Podgorne bij Wroclaw. En ook is er de grootste fabriek van Europa voor energieopslagsystemen, die de Zweedse batterijfabrikant Northvolt in Gdansk heeft opgezet.

Mobiele versie afsluiten