Onderzoek: levensduur van smartphones in de lift, maar…

Wereldwijd neemt levensduur van smartphones toe, zo blijkt uit een nieuw onderzoek van SellCell, maar ze verwachten dat dit weer gaat afnemen.

onderzoek-de-belangrijkste-aankoopcriteria-voor-zakelijke-smartphonesVolgens het verkoopplatform behouden gebruikers hun smartphone gemiddeld zo’n 3,6 jaar voordat ze een upgrade overwegen. Dat is flink langer dan voorheen, toen de algemene trend was dat consumenten een nieuwe smartphone namen op het moment dat ze hun contract bij de provider verlengen, en dat is meestal na twee jaar. Maar deze cyclus is volgens het rapport van SellCell wel aan verandering onderhevig.
Volgens de gegevens van SellCell, dat meerdere bronnen combineerde, blijkt dat 40,4 procent van de mensen hun smartphone elke twee tot drie jaar upgradet. Hoewel de meerderheid (75,0 procent) hun toestel vervangt vanwege batterijproblemen, zijn er ook andere redenen zoals schermbeschadigingen (55 procent) en de behoefte om up-to-date te blijven met nieuwe technologie (38 procent).

Wereldgebeurtenissen zoals de pandemie en verstoringen in de toeleveringsketen door conflicten, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, hebben de productie belemmerd, wat resulteerde in minder beschikbare smartphones voor upgrades. Dat zorgt voor een gedwongen verlenging van de levensduur van smartphones.

Hoewel smartphones momenteel langer worden behouden, voorspellen experts dat economisch herstel en de uitrol van 5G-technologie zullen leiden tot kortere levenscycli voor smartphones in de nabije toekomst.

Levensduur

Het rapport onthult ook dat de gemiddelde levensduur van smartphones wereldwijd in 2023 3,6 jaar bedroeg, met een voorspelling dat dit cijfer zal afnemen naarmate we richting 2026 gaan. Dit in tegenspraak tot een eerdere trend van een gestage toename in de levensduur van smartphones vanaf 2013 tot 2022, toen deze piekte op 3,7 jaar. Dit varieert van regio tot regio. In West-Europa steeg de levensduur van smartphones tot 40 maanden in 2020, wat neerkomt op gelijk 3 jaar en 4 maanden. Het wordt verwacht dat deze tegen 2025 zal dalen tot 33 maanden, oftewel 2 jaar en 9 maanden.

In de VS is de gemiddelde cyclus 2,67 jaar voor consumenten en 2,54 jaar voor bedrijfsgebruikers in 2023. Deze cycli zullen tegen 2026 stijgen, zo wordt verwacht, en de levensduur zal dan vergelijkbaar zijn met de cijfers van 2018, wat volgens SellCell een hoogtepunt was.

Jongere gebruikers (18-24 jaar) upgraden in de regel vaker, terwijl oudere gebruikers (55+) geneigd zijn hun telefoons langer vast te houden, met zelfs 65 procent van hen die hun apparaat langer dan drie jaar behouden.

iPhone-gebruikers behouden hun toestel over het algemeen hun telefoon langer bdan Android-gebruikers. Ongeveer 61 procent van de iPhone-gebruikers houdt hun telefoon tussen de twee en drie jaar, vergeleken met 43 procent van de Android-gebruikers.

Mobiele versie afsluiten