Nieuwe zoutmix TU Delft voor accu’s mogelijk opsteker voor circulaire IT

Door enkele soorten zout toe te voegen aan de samenstelling van Li-Ion-accu’s kan de levensduur van batterijen bijna verdubbelen, zo publiceren wetenschappers van de TU Delft in Nature.
laptop-smartphone-circulaire-IT

Lithium

De belangrijkste reden dat accu’s in de loop der tijd aftakelen is omdat bij iedere oplaadbeurt een klein beetje lithium verloren gaat omdat deze wordt gebruikt om een beschermlaag tussen het elektrolyt en de katode en anode intact te houden. Naarmate meer oplaadcycli plaatsvinden, des te minder capaciteit de accu kan dragen.

Tijdens experimenten met de chemische samenstelling is nu echter aan het licht gekomen dat een mix van vijf lithiumzouten die proces aanmerkelijk vertragen. Het zou een toevalstreffer zijn geweest dat één van de zouten door de aanwezigheid van de overige zouten goed oplost, terwijl dat eerder niet het geval is.

Indien het principe in de praktijk werkt, zou dat een flinke opsteker zijn voor de circulaire IT. Falende accu’s zijn een belangrijke reden dat smartphones en andere apparaten vervangen moeten worden. Maar ook zou het ruimte bieden voor accu’s met een grotere capaciteit, wat bijvoorbeeld van grote waarde kan zijn voor elektrische mobiliteit.

Mobiele versie afsluiten