Nieuwe Apple Watch moet voorbeeld zijn groene ambities Apple

Drie Apple Watch-modellen zullen beschikbaar zijn in CO2-neutrale versies, wat volgens de fabrikant in lijn is met het duurzaamheidsrapport over 2023.

Dat is volgens het bedrijf het resultaat van een overstap naar hernieuwbare energie voor fabrieken en het verminderen van vliegbewegingen voor het transport. De smartwatches lichten een tipje van de sluier op van hoe Apple van plan is zijn doelen te bewerkstelligen die in hun recente duurzaamheidsrapport zijn opgenomen.

Volgens Apple hebben driehonderd leveranciers vastgelegd dat ze alleen groene energie gebruiken in het productieproces. Als het gaat om vliegen, iets waar Apple voor de distributie zwaar op leunt, is aangekondigd dat de helft van de transportvolumes via andere transportmiddelen zal worden verscheept. Zendingen per boot stoten 1/20 van de emissies van luchtzendingen uit, aldus de executives tijdens een productlanceringsevenement afgelopen week.

Groen label

De drie versies van de Apple Watch Series 9, Apple Watch SE en Apple Watch Ultra 2 krijgen een groen label en zullen lagere emissies hebben dan de basisramingen van Apple op basis van eerdere producten, en Apple zal koolstofcompensaties kopen voor de resterende emissies, aldus Lisa Jackson, het hoofd van de milieu- en bestuursinspanningen van het bedrijf tegenover Reuters. “We zouden dat in theorie morgen kunnen doen, en dan zou alles koolstofneutraal zijn, maar we wilden echt duidelijk maken dat we actie ondernemen op alles wat we weten hoe we het moeten doen om emissies te verminderen met bestaande technologie.” Het bedrijf heeft eerder gezegd dat een Series 8-horloge 33 kg CO2-emissies creëert, van grondstoffen tot levering aan eindklanten.

Het nieuwe milieuvriendelijkere aluminium Series 9 met een sportband zal 8,1 kg emissies overhouden na de veranderingen van Apple, en het bedrijf zal dat restant dekken door CO2-credits te kopen. Dat is vergeleken met 29 kg aan emissies voor de standaard roestvrijstalen versie van de Series 9 met dezelfde band.

Alle nieuwe smartwatches, inclusief standaardedities, maken gebruik van op maat gemaakte legeringen van aluminium en titanium die zijn gemaakt van gerecyclede materialen, en batterijen die alleen gerecyclede kobalt bevatten, een mineraal waarvan de winning zowel klimaat- als mensenrechtenzorgen oproept. De prijs van de ‘groene’ smartwatches blijft gelijk. Dergelijke ingrepen gaat Apple doorvoeren voor al haar producten, zo belooft het bedrijf verder.

Mobiele versie afsluiten