Nederland loopt achter in aanschaf refurbished smartphones, aldus Deloitte

Slechts 11 procent van de gekochte telefoons in Nederland is refurbished, waardoor de markt samen met België in de staartgroep zit van de Westerse wereld.

Dat becijfert Deloitte in een onderzoek dat primair gericht is op Scandinavië. Daar is 88 procent van de gekochte smartphones nieuw, dus slechts 12 procent gebruikt. Landen als Oostenrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk doen het op dit punt beter. Daartegenover staat dat België, Italië en vooral Japan nog minder gebruikte telefoons aanschaffen dan Nederland.

Schommelingen

Een interessant verschijnsel is dat er in 2017 procentueel significant meer gebruikte smartphones werden gekocht dan in 2019. Dat kan volgens Deloitte liggen aan economische factoren, technologische doorbraken of de markt voor refurbished in het algemeen, maar er is volgens de consultancy vooralsnog geen pijl op te trekken.

Het uiterlijk van smartphones is volgens de enquête overigens geen reden om refurbished links te laten liggen, wat erop duidt dat consumenten niet verlegen zijn om een krasje meer of minder, of dat refurbishers gewoon hun werk goed doen. Wél een reden om voor nieuw te gaan is levensduur, en ook betrouwbaarheid scoort hoog.

Bij de keuze van het model is de batterijduur nog steeds de meestgenoemde factor van belang, al is dat aandeel in 2022 wel iets gekrompen ten opzichte van een jaar eerder. 5G, ondersteuning voor geupdate software, reparatiegemak en CO2-voetafdruk worden daarentegen vaker genoemd als aanschafreden.

Mobiele versie afsluiten