Moeten refurbished smartphones vanaf 2024 voorzien zijn van USB-C?

Een verontruste professional vroeg zich af of de Europese verplichting voor USB-C connectoren in mobiele apparaten ook voor refurbished apparaten gelden. Circulaire-IT.nl stelt hem gerust.

Vanaf 2024 moeten mobiele apparaten verkocht in de Europese Unie zijn uitgerust met USB-C voor het opladen. Dit moet de wildgroei aan connectoren en verschillende opladers voor verschillende apparaten tegengaan. Dankzij deze regel zullen gebruikers in staat zijn om meerdere smartphones in het huishouden, tablets en laptops op te laden met slechts één lader.

Maar, zo belde een lezer door naar LuteijnMedia: gaat dat dan ook gelden voor refurbished apparaten? Hoe zijn deze apparaten in de wetgeving opgenomen? Want als refurbished apparaten als ‘nieuw’ worden aangemerkt in deze wet, dan kan de handel in deze apparaten zo goed als opgedoekt worden.

Het antwoord is…

Jan Hoogstrate, voorzitter van belangenvereniging Free ICT Europe en spreker bij de events van Circulaire-IT.nl, heeft hier echter een geruststellend antwoord op.

“Sinds juli vorig jaar zijn voor nieuwe auto’s een aantal nieuwe systemen verplicht; zoals achteruitrij-camera, gegevens recorder voor incidenten, rijbaan-assistentie, etc. Moeten deze systemen nu ook ingebouwd worden in alle auto’s die als tweedehands worden verkocht?”, vraagt hij retorisch in een mail aan de redactie. “Nee dus. Wetgeving heeft niet echt de mogelijkheid om met terugwerkende kracht iets uit te richten mbt eisen aan een product.” Dat geldt evengoed voor USB-C: die moeten alleen in echt nieuwe apparaten worden gebouwd.

Apparaten die al in omloop zijn, mogen gewoon worden doorverkocht. Jan verwijst daarvoor naar enkele teksten in de wet. “Any requirements to be introduced by the proposal will not apply to any radio devices placed on the Union market before that date of applicability of the present Directive.” Daarbij gaat “Placed on the market” in feite over het presenteren van een product op de EU-Markt. “Het gaat niet over het specifieke verhandelde echte product. Import van buiten de EU is dan ook geen probleem als dat product/type al verkocht was in de EU/EEA.

“It is therefore necessary to impose requirements to ensure that end-users are not obliged to purchase a new charging device with each purchase of a new mobile phone or similar item of radio equipment.”

Wel merkt Jan op dat Remanufactured mogelijk een grijs gebied is en dat dit kan worden gezien als nieuw product. “Dit zou dus mogelijk wel aan de eis moeten voldoen”, aldus Jan. “Waarschijnlijk alleen van toepassing bij laptops (Circular Computing bijvoorbeeld).”

Mobiele versie afsluiten