Microsoft verhelpt twee jaar oude Intel SST-upgradebug in Windows 11

Na twee jaar heeft Microsoft een belemmering opgeheven met Intel SST waardoor sommige relatief nieuwe apparaten niet konden worden opgewaardeerd van Windows 10 naar Windows 11.

Het probleem verhinderde pc’s met specifieke Intel Rocket Lake-processors van de 11e generatie om Windows 11 te draaien. Microsoft ontdekte het probleem al snel in 2021, maar pas afgelopen week is het probleem met een update opgelost. Refurbishers moesten apparaten tot die tijd met een omweg upgraden naar Windows 11.

Intel Smart Sound Technology

Het euvel werd veroorzaakt door drivers voor Intel Smart Sound Technology (Intel SST) op bepaalde Intel Rocket Lake-processors. Dit veroorzaakte BOSD-crashes op Windows 11. De specifieke driverversies 10.29.0.5152 en 10.30.0.5152 zorgen voor deze problemen.

Microsoft heeft Intel aangespoord om de SST-driver versies met het nummer 10.30.00.5714 of 10.29.00.5714 en later te repareren. Let op de laatste vier cijfers, aangezien 10.30.x-drivers niet noodzakelijkerwijs nieuwer zijn dan 10.29.x-drivers. Deze verbeterde drivers zijn al ongeveer twee jaar beschikbaar, en gebruikers die hierdoor getroffen waren, zijn door Microsoft doorverwezen naar de Intel-website om de gecorrigeerde drivers rechtstreeks van de fabrikant te downloaden. Maar wie het via Windows Update wilde doen, moest erg lang wachten.

Zodra de drivers van Intel SST in Windows 10 zijn bijgewerkt via de Windows Update-tool of vanaf de officiële Intel-website, kunnen gebruikers binnen 48 uur upgraden naar Windows 11. Als het nog misgaat, raadt Microsoft aan om bij Intel aan te kloppen.

Ondersteuning Windows 10 vervalt volgend jaar

In oktober 2025 vervalt de ondersteuning voor Windows 10 vanuit Microsoft. Dit is vooral problematisch voor verder prima PC’s die voor 2018 zijn geproduceerd. Deze zijn namelijk niet uitgerust met TPM 2.0. Alleen wie extra betaalt kan nog maximaal drie jaar rekenen op security-updates. Verschillende organisaties hebben inmiddels de noodklok geluid over deze kwestie. Het vervallen van de ondersteuning voor Windows 10 kan namelijk een enorme groei van de e-wasteberg opleveren.

Mobiele versie afsluiten