Meer focus op refurbished leidt tot minder gebruik van drinkwater

drinkwaterWie in het kanaal of aan eindgebruikers naar de voordelen van refurbished vraagt merkt dat weinigen de link met drinkwater leggen. Toch zal dat steeds meer een rol gaan spelen in de circulaire keten. Daar kunnen bedrijven meer proactief over communiceren.

Drinkwater en IT

Voor de productie van bijna alle goederen is water nodig. Of het nu gaat om auto’s, kleding of IT. Op meerdere plekken in het proces is water nodig voor koeling en reiniging. In veel gevallen wordt daar gereinigd water voor gebruikt, drinkwater. Men wil zo voorkomen dat verontreinigingen in de producten komen of dat onvoorspelbare chemische reacties optreden.

Drinkwater is echter op veel plekken ter wereld schaars. Het wordt alsmaar schaarser. Daarom is er druk op producenten het watergebruik te veranderen. In Nederland de drinkwater voorziening nog wel op orde. Toch zien we in de IT sector ook al de nodige voorbeelden van aangepaste omgang met drinkwater. Datacenters en rekencentra proberen steeds vaker het water voor koeling deel te laten uitmaken van een gesloten systeem waar geen drinkwater mee voor nodig is. Of men kiest voor het inzetten van regulier oppervlakte water dat bij de invoer en afvoer wordt gefilterd.

Circulair dus minder drinkwater

In bovenstaande voorbeeld ging het om serverracks en hele gebouwen. Die kunnen zo worden ontworpen dat ze minder drinkwater nodig hebben voor de koeling. De hardware die in dat soort gebouwen staat is ook anders te koelen.

Bij de hardware die in kantoor en privé omgevingen staat lijkt weinig te kunnen worden bezuinigd op het watergebruik. Waterverbruik is daar eigenlijk alleen aan de orde tijdens productie en tijdens het distributieproces.

Maar wat nu als de hardware langer wordt ingezet. Dan is er minder nieuwe hardware nodig en dan is er een direct toewijsbare reductie van drinkwaterverbruik mogelijk. Dat soort rekensommen over refurbished en drinkwater komt nog betrekkelijk weinig voor. Daarom valt de calculatie van AfB extra op. Dat bedrijf, dat mensen met een beperking ondersteunt en een van de grotere refurbishers is van de Duitse overheid, heeft vorige week wat cijfers over 2020 gepubliceerd.

Het kon 68 procent van de aangeboden 472.000 devices na inspectie, reiniging en dergelijke als refurbished aanbieden. Daarmee is niet alleen 170.400MWh aan energie en 24.000 ton aan materiaal bespaard. Ook is er 300 miljoen liter gereinigd, drinkwater bespaard.

Dit zijn enorme getallen. Het volume drinkwater is daarbij echt groot. De communicatie van deze partij, die niet op de Nederlandse markt actief is, schreeuwt eigenlijk om navolging. Of zijn er in Nederland al refurbished aanbieders die zo gedetailleerd rapporteren en waarbij het deel van de proactieve communicatie is?

Mobiele versie afsluiten