Lithiumverbruik door batterijen kan 70 procent lager, zo concluderen onderzoekers

Microsoft en Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) hebben een nieuw materiaal voor accu’s ontwikkeld waarbij high-performance computing (HPC) en kunstmatige intelligentie (AI) zijn ingezet waardoor het lithiumgebruik mogelijk met 70 procent kan worden teruggebracht.

Het onderzoek is uitgevoerd met behulp van de Azure Quantum Elements-dienst. Door de afhankelijkheid van lithium te verminderen, kunnen de kosten en de ecologische voetafdruk van de batterijproductie voor datacenters aanzienlijk worden verlaagd. Traditionele lithium-ion batterijen hebben bovendien risico’s als brandgevaar en explosies. Een nieuw batterijmateriaal kan de veiligheid in datacenters verbeteren, aldus Microsoft. Daarnaast draagt de ontwikkeling van batterijen met minder lithium bij aan duurzamere energieopslagoplossingen. Hoewel het onderzoek zich momenteel richt op het verminderen van lithiumgebruik, kan het ook leiden tot batterijen met verbeterde prestaties en capaciteit, wat cruciaal is voor de energie-eisen van moderne datacenters.

AI en HPC

“De intersectie van kunstmatige intelligentie, de cloud en high-performance computing, samen met menselijke wetenschappers, geloven wij is essentieel om de weg naar betekenisvolle wetenschappelijke resultaten te versnellen,” zei Tony Peurrung, Plaatsvervangend Directeur voor Wetenschap en Technologie bij PNNL. “Onze samenwerking met Microsoft heeft als doel kunstmatige intelligentie toegankelijk te maken voor wetenschappers. We zien het potentieel voor AI om een materiaal of aanpak naar voren te brengen die onverwacht of onconventioneel is, maar de moeite waard om te onderzoeken. Dit is een eerste stap in wat belooft een interessante reis te worden om het tempo van wetenschappelijke ontdekking te versnellen.”

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, bevindt het onderzoek zich nog in een vroege fase. De exacte chemische samenstelling van het nieuwe materiaal, dat zowel lithium als natrium bevat, is nog onderhevig aan optimalisatie. Er is ook nog onderzoek nodig naar de prestaties bij gebruik op grotere schaal.

Mobiele versie afsluiten