Kimbrer krijgt investering door private equity Trill Impact

De Deense private equity Trill Impact heeft een belang genomen in de B2B refurbisher Kimbrer Computer. HEt is niet bekend gemaakt hoeveel Trill Impact, dat momenteel 1,2 miljard euro vertegenwoordigd, gaat steken in Kimbrer.

Kimbrer is actief in meer dan 80 landen en claimt dat ze de negatieve milieu-impact van de toenemende digitale infrastructuur in de wereld willen verminderen. Het bedrijf is 1995 opgericht door Peter Tølbøll Hansen en Morten Nøhr en sindsdien is het uitgegroeid tot een van de grootste leveranciers van gebruikte en opgeknapte hardware in Denemarken. Kimbrer Computer koopt gebruikte bedrijfshardware van leveranciers die vervolgens wordt gesorteerd. In de volgende stap wist het bedrijf de gegevens, voert het tests uit, refurbisht en slaat vervolgens de opgeknapte hardware op ter doorverkoop aan zakelijke klanten. Gemiddeld wordt 96% van de door Kimbrer Computer gekochte hardwareonderdelen naar eigen zeggen hergebruikt of doorverkocht op de wereldwijde B2B-markt.

Trend in circulair

Naar eigen berekening bespaarde Kimbrer in 2021 7.000 ton CO2, met 400.000 verkochte gebruikte en refurbished units, gelijk aan het energieverbruik van meer dan 450 gemiddelde Deense huishoudens. Vorige jaar bracht het zijn eerste koolstofboekhouding en ESG-rapporten uit en werd het ook ISO 14001-gecertificeerd voor milieubeheer.

De overname past in een trend van grote investeerders om in te stappen in leveranciers van circulaire-IT-diensten. In Nederland is Waterland het bekendste voorbeeld, met de Circular IT Group. Dergelijke bedrijven worden gezien als een veilige investering, vooral omdat ze kostenbesparingen faciliteren en qua wetgeving de wind in de rug hebben.

Mobiele versie afsluiten