Jaarcongres Circulaire-IT: Simon Bryant (CCS Insight) over circulariteit in de smartphonemarkt

Een van de sprekers tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT 2023 op 14 november in Doorn is Simon Bryant, hoofdonderzoeker bij CCS Insight.

Traditionele distibuteurs raken steeds meer betrokken bij circulaire IT, en dat is ook hoe CCS Insight mede aan haar gegevens komt. Daarmee heeft Simon recent uitgebreid onderzoek gevoerd naar de staat van de markt voor hergebruikte en recyclde smartphones, opgesplitst in verschillende markten.

De afgelopen twee of drie jaar heeft Simon aanzienlijke groei gezien van de circulaire-IT-markt. Deze wordt aangedreven door een toenemende acceptatie van hergebruik en reparatie. Wel ziet Simon dat OEM’s nog een bottleneck vormen voor deze trend, en krijgt recycling volgens hem nog niet de aandacht die het verdient.

Nederland leidend

Volgens Simon loopt Nederland voorop loopt in de circulaire IT-sector. Het land heeft een groot aantal bedrijven met kleine winstmarges, wat leidt tot consolidatie binnen de branche. Automatisering begint ook een rol te spelen, met toepassingen in grading, refurbishment en reparatie. Wel lopen Europese landen, waaronder dus Nederland, hier nog achter bij markten als de VS en Japan. Hetzelfde geldt voor de ‘inruilcultuur’: die is hier nog niet zo in zwang als in deze landen. Daar is het gebruikelijk om oude apparatuur in te ruilen voor nieuwe. Europa vertrouwt daarentegen nog steeds op externe partijen voor inruil, wat op langere termijn niet houdbaar is.

Simon Bryant zal tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT dieper ingaan op deze kwesties en de nieuwste trends en inzichten delen.

Mobiele versie afsluiten