Jaarcongres Circulaire-IT: Pieter Zeestraten, CIO van Facilicom Group, over concrete stappen ten behoeve van ESG

Het Jaarcongres Circulaire-IT 2023 wordt geopend door Pieter Zeestraten, de CIO van Facilicom Group, een van de grootste familiebedrijven van Nederland.

De naam Facilicom Group is bij het grote publiek wellicht minder bekend. Het is echter een van de grootste bedrijven van Nederland op het gebied van facilitaire en zorggerelateerde dienstverlening met zo’n 26.000 medewerkers in Nederland en België. Bekende onderdelen zijn onder meer Gom Schoonhouden, Trigion Beveiliging -met als subonderdeel Hoffmann Bedrijfsrecherche-, Food&i ,Breijer Bouw en Installatie en Incluzio zorg en welzijn. Maar om welk specifiek onderdeel het ook gaat: ESG staat bij Facilicom Group centraal.

“Dat is bij ons een vanzelfsprekendheid”, zegt Pieter daarover. “Een belangrijk onderdeel van het bedrijf is onze Buitengewoon organisatie waar we professionals die normaliter een afstand tot de arbeidsmarkt hebben in ons eigen bedrijf maar ook in andere bedrijven hopen te plaatsten. Elke dag is onze Incluzio-organisatie bezig om mensen die hulp nodig hebben dit te bieden. Toen we een nieuw hoofdkantoor betrokken in 2004 was dat toentertijd al het meest milieuvriendelijke bedrijfsgebouw van Nederland. Het beschikt over een warmtepompsysteem die warmte ook weer terugbrengt naar de aarde. In 2025 willen we ons volledige wagenpark -2300 auto’s en bestelbusjes- elektrisch hebben. Bij ons gaat ESG om veel meer dan de CO2-Prestatieladder: het gaat echt om mensen en het milieu.”

Eisen aan derden

Veel bedrijven roepen dat duurzaamheid in hun DNA zitten, maar Pieter wil het vooral laten zien. Tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT gaat hij in op welke concrete stappen Facilicom Group heeft genomen waardoor duurzaamheid en circulariteit centraal blijven staan aan de bedrijfsvoering. Daarbij worden ook de externe dienstverleners nauw betrokken. “Veel van onze ICT is uitbesteed aan SaaS-leveranciers”, zegt Pieter. “Wij stellen eisen als het gaat om stroomgebruik, en vragen altijd naar de maatregelen die onze IT-leveranciers nemen om het verbruik te beperken.” Ook met de eigen datacenters was Facilicom Group altijd heel erg streng: applicaties worden geoptimaliseerd zodat minder rekenkracht nodig is en applicaties zijn alleen beschikbaar wanneer dat echt nodig is. Ook werkt de groep nauw samen met NEG-ITSolutions om de levensduur van laptops te verlengen en gebruikte laptops zo duurzaam mogelijk richting een nieuw leven te leiden. “We zorgen ervoor dat onze gebruikte en niet meer inzetbare laptops naar een goed doel gaan.”

Pieter zal in Doorn ingaan op de maatregelen die Facilicom Group heeft genomen op het gebied van ESG, duurzaamheid en circulariteit. En dat op een manier die ook voor andere organisaties realiseerbaar zijn. “ICT’ers zijn goed in het vinden van complexe oplossingen”, zegt Pieter. “Maar vaak moet de knop wel om. Eerlijk is eerlijk: ook wij hebben nog veel stappen te zetten.”

Mobiele versie afsluiten