Jaarcongres Circulaire-IT: Jan-Henk Welink (TU Delft) over kritische materiaalbeheer

Tijdens het Jaarcongres Circulaire-IT presenteert Jan-Henk Welink van de TU Delft over kritische grondstoffen en het effectief recyclen van metalen in de IT-sector.

Schaarste is een uitdaging voor alle sectoren en de ICT-sector is daarin geen uitzondering. In 2011 bevatte de lijst van kritische metalen van de EU elf materialen. Ondertussen zijn het er 32, waarvan twee (koper en nikkel) strategisch zijn, zo zegt Jan-Henk. “De laptop die ik naast me heb staan, daar zitten veertig plus verschillende soorten metalen in”, schetst hij. “Umicore, één van de betere verwerkers zo niet één van de besten, kan er zeventien weer uithalen. Dat is heel knap. Maar niet genoeg.”

Circular Circuits en Lean Manufacturing

Met meerdere projecten houdt Jan-Henk zich mee bezig is hoe deze materialen langer in de loop kunnen worden gehouden. Projecten als het consortium Circular Circuits en het onderzoeksproject Lean Remanufacturing moeten de wetenschap en het bedrijfsleven bij elkaar brengen om dit soort vraagstukken aan te pakken. Circular Circuits richt zich daarbij vooral op het bevorderen van een circulaire aanpak van elektronica in verschillende sectoren. Lean Remanufacturing richt zich op het trainen van bedrijven om de eerste stappen te zetten in remanufacturing, en om te beoordelen of dit iets is wat binnen hun bedrijfsmodel past. Het doel is om bedrijven bewust te maken van de voordelen van remanufacturing en hen te helpen bij het implementeren van deze praktijken.

Jan-Henk bespreekt verder de geostrategische waarde van kritische grondstoffen, en de waarde die een circulaire aanpak heeft voor het bedrijfsbeleid. “Je hebt natuurlijk het groene aspect”, zegt Jan-Henk, “waarbij het altijd de vraag is of een bedrijf ook daadwerkelijk doet wat ze communiceren. Dan heb je het feit dat circulair gewoon een goede business case is die kosten bespaart. En als laatste heb je risicobeheersing rond de aanvoer.”

Mobiele versie afsluiten