iuppiter: Hoe te schakelen tijdens een ‘storing’ op de markt

COVID-19 heeft veel van leveranciers gevergd, maar liet ook zien dat de markt voor gebruikte hardware goed bestand is tegen externe schokken, zo schrijft Saban In van iuppiter.

De pandemie bracht voor iuppiter naast nieuwe uitdagingen ook een aantal positieve ontwikkelingen met zich mee. We waren in de aanloop naar de pandemie goed bevoorraad en hadden onze strategie op orde, dus toen duidelijk werd dat er flinke tekorten waren, nam de vraag naar onze producten toe. We bewezen onszelf als een stabiele leverancier. Hiervan leerden we veel als het gaat over onverwachte hinderissen in de markt: investeren in een goede en gevarieerde voorraad, slim verkopen, en zorg dragen voor je personeel. Toen Oost-Azië begin 2020 op slot ging, zorgde de verminderde productie en het hamsteren van hardware voor een wereldwijd tekort aan microchips. Geheugenmodules waren nauwelijks beschikbaar: de RAM-chips hiervan worden ook veel gebruikt buiten datacenter- en computer hardware om, zoals bijvoorbeeld in mediaboxen. Hoewel dit tekort het langst aanhield, begon gaandeweg ook de beschikbaarheid van andere items, zoals SSD’s, af te nemen.

Voor iuppiter was dit het lichtpuntje te midden van een toch onzekere tijd. Toen ook Europa in lockdown ging, groeide de vraag naar onze producten opnieuw. Onze bestaande klanten vroegen naar steeds grotere volumes, en onze verkoop steeg naar een recordhoogte. En niet verrassend voor ons: de grootste vraag was naar gebruikte geheugenmodules. Deze sterke toename toonde ons, duidelijker dan ooit, dat refurbished hardware beter bestand lijkt tegen schommelingen in de markt dan nieuwe producten. We hadden genoeg servers en onderdelen om maandenlang aan de vraag te voldoen. Wel moesten we voorzichtig blijven: we hebben, ondanks de grote vraag (en stijgende prijzen), niet alles in één keer verkocht. Een deel van onze producten hielden we opzij om onze trouwe klanten te blijven voorzien van servers en hardware. Deze strategie wierp haar vruchten af in het creëren van nog hechtere zakelijke relaties.

Effecten op het eigen bedrijf

Dit alles zou niet zijn gelukt zonder de inspanning van onze medewerkers. De grote vraag was absoluut positief, maar ons team moest, met een kleinere capaciteit, dubbel zo hard werken om aan alle aanvragen te voldoen. Waar mogelijk, werkte veel van ons vanuit huis, maar dit was geen optie voor onze technische en logistieke teams. We stemden de bezetting zo veel mogelijk af op veiligheid. Tijdens de pandemie draaiden we dus nooit op vol vermogen, al vroeg de markt hier wel om. We zijn ontzettend trots op hoe bekwaam ons team reageerde op alle ontwikkelingen. Intussen kregen we ook een interessante, maar vrij ongebruikelijke opdracht naast onze normale werkzaamheden: een belangrijke klant die al wekelijks op maat gemaakte server configuraties bij ons afnam, vroeg om nieuwe, ongebruikte, SSD’s voor in deze builds. We zochten contact met het Benelux-kantoor van een van de grootste SSD-fabrikanten en we hebben een jaar lang succesvol aan de vraag van deze klant voldaan. De aankoop van grote aantallen liet echt de impact van de tekorten zien: de prijzen van nieuwe SSD’s stegen dat jaar door het chiptekort.

Dit jaar zien we de markt weer tot rust komen. We werken aan het uitbreiden van onze markt buiten Europa, terwijl we doorgaan met het verbreden en vergroten van onze voorraad. Hoewel niet zonder obstakels: we hebben veel geleerd van de pandemie en voelen ons eigenlijk overal klaar voor. En wat er ook gebeurt: we hebben de komende maanden een constante toevoer van duizenden servers.

Meer informatie over iuppiter? Neem contact op met Saban In via 010 808 10 52 of mail naar s.in@iuppiter.nl.

Mobiele versie afsluiten