ITAD-bedrijven zuinig, maar ook optimistisch

Begin dit jaar waren ITAD-bedrijven terughoudend met hun investeringen, maar daar komt volgens een enquête verandering in.

De website E-Scrap News en adviesbureau Compliance Standards hebben leidinggevenden in de ITAD-branche ondervraagd over het eerste kwartaal van 2023, in wat de eerste rondgang van een serie moet worden. In de enquête gaven respondenten aa

n dat de zakelijke omstandigheden over het algemeen moeilijk waren in het eerste kwartaal, met stijgende kosten en lagere prijzen voor gebruikte apparatuur. Daarom waren ITAD-bedrijven naar eigen zeggen ook conservatief en hielden ze de hand op de knip.

Een breed scala aan kleine, middelgrote en grote bedrijven heeft inzichten geleverd voor de analyse. Bijna een derde was een klein bedrijf met 25 of minder werknemers, iets meer dan de helft was een middelgroot bedrijf met tussen de 26 en 200 werknemers, en de rest had meer dan 200 werknemers.

ITAD-bedrijven investeren amper, maar…

Iets meer dan 25 procent gaf aan dat ze minstens één kapitaalinvestering hebben gedaan die verder gaat dan normaal onderhoud en reparatie. Van degenen die aangaven kapitaalinvesteringen te hebben gedaan, zei het merendeel (54 procent) dat het bedrag 500.000 dollar of minder was.

Maar over de komende twaalf maanden zijn ze over het algemeen vrij optimistisch. 63 procent geeft aan dat ze investeringen van 500.000 dollar of meer van plan zijn, en van die groep gaf zegt 11 procent dat ze projecten van tussen de 1 miljoen en 5 miljoen dollar overwegen.

De verwachte toename in kapitaalprojectuitgaven gaat gepaard met een optimisme over de marktontwikkelingen. Gevraagd naar hun verwachtingen over hoe de zakelijke omstandigheden zich het komende jaar zullen ontwikkelen, zei 52 procent dat ze verwachten dat de omstandigheden ofwel een beetje zullen verbeteren of aanzienlijk zullen verbeteren. Nog eens 26 procent zei dat ze verwachten dat de omstandigheden hetzelfde zullen blijven, en slechts 18 procent gaf aan te verwachten dat de omstandigheden zullen verslechteren.

“Ervan uitgaande dat bedrijven blijven afstemmen op het aantal werknemers op nationaal niveau, zullen de mogelijkheden voor ITAD toenemen,” zo is een van de commentaren volgens E-Scrap News. “De arbeidsmarkt wordt verwacht te stabiliseren – zowel lonen als kwaliteit/aanbod van werknemers. Trainingskosten zullen afnemen en de productiviteit zou moeten toenemen,” aldus een ander. “Het volume van vernieuwingen na de pandemie zou moeten worden opgenomen en we verwachten dat de groothandelsprijzen zullen stijgen.”

Een derde deelnemer merkte op het prijspeil de goede kant op gaat. “Opbrengsten uit doorverkoop en recycling van schroot per eenheid verbeteren. Verzoeken om ITAD-servicecontracten en projecten nemen toe.” Wel blijven macro-economische zorgen bestaan, onder meer door de oorlog in Oekraïne.

Mobiele versie afsluiten