Interview Wilco van Bezooijen van Circular IT Group

Na tien jaar bij Xerox is Wilco van Bezooijen sinds 1 maart de nieuwe CCO van de Circular IT Group. Het werd tijd voor iets nieuws. Wilco zag dat zijn nieuwe werkgever als leverancier van circulaire producten en diensten uitstekend is voorgesorteerd op de toekomst. “Dat maakte de beslissing erg makkelijk.”

Wie het nieuws rond Circular IT Group heeft gevolgd, weet dat het bedrijf sinds iets minder dan een jaar sterk op overnamepad is. Dat begon met het samengaan van distributeur Maxicom met Aliter Networks. Met de financiële steun van private equity Waterland zijn daar in de loop der maanden verschillende andere partijen aan toegevoegd. Onder andere lease- en verhuurbedrijf IRENT, toetsenbordprinter TellusRem, en ITAD-partij en lifecycle-managementspecialist NEG-ITSolutions. “Maar we kijken continu verder”, zegt Wilco. “Ook in het buitenland. Het beleid blijft dat we ons primair richten op de landen om ons heen.”

Weer pionieren

Het duurde even voordat in Wilco de juiste persoon werd gevonden voor de commerciële rol binnen de groep. Circular IT Group zocht namelijk een erg specifiek profiel, waaraan Wilco voldoet. Hij heeft bij meerdere grote bedrijven sales- en directiefuncties vervuld. “Maar ik ben ook zelfstandig ondernemer geweest en dat begon ik een beetje te missen. De printmarkt is geconsolideerd en er is weinig groei meer, maar ik wilde helemaal niet consolideren.”

Hij werd benaderd door executive search-bedrijf Odgers Berndtson, en dat was voor hem de kans om zijn gewenste impact te maken. “De CCO-functie sprak me enorm aan”, zegt Wilco. “En tijdens het assessment bleek ik feilloos aan te sluiten op het profiel. Ik kwam in gesprek met de interim-CEO, Jean-Pierre Verhoeven, en vervolgens sprak ik allerlei mensen binnen het bedrijf en bij Waterland. We hebben heel gedetailleerd gekeken naar de match, en dat zat goed.”

Groei

De missie voor Wilco is nu om de groep verder te laten groeien. Niet alleen via overnames, maar ook via autonome groei. “De Circular IT Group moet echt momentum genereren, want circulaire IT is een hot topic”, weet hij. “Steeds vaker krijgen leveranciers vragen over de beschikbaarheid van refurbished apparaten. Wat ook meespeelt, is dat de branche een beetje wakker is geschud door de crisis in de supply chain van de laatste twee jaar. Ik ben me erin gaan verdiepen, en circulaire IT wordt echt heel groot. Het is een unieke kans om nu met een nieuw directieteam in te stappen en er een groeiscenario op los te laten.”

Wilco wijst erop dat omringende landen al bezig zijn met wetgeving om circulaire IT van een impuls te voorzien. In Frankrijk moet een bepaald deel van de ICT-inkoop van overheden verplicht bestaan uit gebruikte hardware. “Zulke dingen verwacht ik voor Nederland ook”, zegt hij. “Bedrijven moeten hun CO2-uitstoot verantwoorden, maar heel veel zijn domweg nog niet in staat om de rapportage hiervoor uit te voeren. Terwijl daar sinds dit jaar een wet voor is.”

Synergie

De markt is dus erg interessant voor Wilco, maar hetzelfde geldt voor de interne organisatie. De processen bij de verschillende bedrijven moeten immers met elkaar worden gestroomlijnd en uiteindelijk worden geïntegreerd. “De logica staat voorop. NEG-ITSolutions en IRENT zijn bijvoorbeeld vrij dicht bij elkaar gevestigd, dus IRENT gaat zich vanaf medio april naar de locatie van NEG-ITSolutions in Nieuwegein, zoals Aliter nu ook bij Maxicom zit.”

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de verschillende labels niet langer separaat zullen zijn. Daarbij gaat de groep doordacht te werk. “We gaan organiseren dat de verschillende salesorganisaties worden ondersteund door een centrale logistieke, inkoop- en marketingorganisatie”, legt Wilco uit. “De samenwerking tussen de verschillende onderdelen gaan we als eerste optimaliseren.”

Met dat alles wil Circular IT Group de ambitie verwezenlijken om IT-hardware 100 procent circulair te maken (zie kader). Closing the loop dus. “Het gaat niet alleen om CO2, maar ook om het TCO-voordeel”, zegt Wilco. “Natuurlijk maken we bij het refurbishen kosten. Maar die kosten zijn nog altijd lager dan de kosten die voor nieuwe hardware worden gemaakt.”

Meer weten? Neem dan contact op met Wilco van Bezooijen via W.vanBezooijen@circularitgroup.com

Dit artikel verscheen eerder in ITchannelPRO magazine nr 02

Mobiele versie afsluiten