iFixit geeft iPhone 15 onvoldoende voor repareerbaarheid

iFixit geeft de nieuwe generatie Apple iPhones na een uitgebreide analyse een onvoldoende op het vlak van repareerbaarheid.
Bij het uit elkaar halen van de nieuwste iPhone 15 Pro en de gewone iPhone 15 heeft iFixit ontdekt dat er meer dan voorheen componenten vergrendeld zijn aan de hardware. Het gevolg is dat zelfreparaties erg moeilijk zijn, aldus het reparatieplatform in twee recente filmpjes waarin de iPhone 15 pro en iPhone 15 letterlijk onder de loep worden genomen.

Op het eerste gezicht lijkt alles prima. Net als bij de iPhone 14 is de iPhone 15 modulair ontworpen, waardoor deze eenvoudig van de voorkant of de achterkant te openen is. De onderdelen zijn allemaal bevestigd aan het aluminium frame dat aan de titanium buitenkant is gebonden. Maar de meeste interne onderdelen zijn alleen toegankelijk gemaakt vanaf de voorkant. Dat betekent dat bij het repareren van de telefoon toegang moet worden gezocht via het display, wat veel duurder is dan het vervangen van het achterglas.

Parts pairing

Helaas heeft Apple volgens de uitgebreide hardwaretests van iFixit voor zowel de gewone iPhone 15 als iPhone 15 Pro wederom Parts Pairing ingezet voor de biometrie, het display, de batterij, de achtercamera, de selfiecamera, de draadloze oplaadmodule en de achterste lidar-module. Deze onderdelen zijn daardoor gekoppeld aan een specifiek serienummer van het apparaat.

In sommige gevallen levert het vervangen van deze onderdelen door niet-goedgekeurde vervangingen alleen maar een hinderlijke waarschuwing in de systeemsoftware op. In andere gevallen schakelt het vervangen van onderdelen functies uit. Zo zal het vervangen van het display bijvoorbeeld True Tone en automatische helderheid uitschakelen. Bij vervanging van de lidar-module crasht de camera-app bijna onmiddellijk.

Je zou denken dat het vervangen van iets eenvoudigs zoals de draadloze oplaadkabel geen probleem zou zijn voor Apple, maar de iPhone 15 staat niet toe dat je een niet-goedgekeurde draadloze oplaadspoel installeert en start zichzelf elke paar minuten opnieuw op. “Die dystopische toekomst waar sciencefictionauteurs ons voor waarschuwden, waar digitale rechtenmanagement elk aspect van ons leven infecteerde? We leven erin,” aldus iFixit in het filmpje over de iPhone 15 Pro. De iPhone 15-familie heeft in beide reviews een voorlopige repareerbaarheidsscore gekregen van 4/10. Eerder heeft iFixit de repareerbaarheid van de iPhone 14 ook aangepast naar een 4/10 door parts pairing mee te nemen in de score.

Er is echter een klein lichtpuntje. Eerdere geruchten dat Apple de USB-C-poort kunstmatig zou beperken, waren ongegrond. Er is een USB 3.2 Gen 2-controller aanwezig, die overdrachtssnelheden van 10 Gbps ondersteunt. De poort is ook niet hardwaregebonden.

 

Mobiele versie afsluiten