Harald Tepper: Software cruciaal voor circulair beleid Philips

Harald Tepper

Tijdens het afgelopen Jaarcongres Circulaire-IT vertelde Harald Tepper, Global Lead Circular Economy, EcoDesign & ESG Transformation van Philips, over hoe het circulaire beleid van het bedrijf.

Hoewel Philips bij het grote publiek nog steeds bekend is van de gloeilampen en kleine huishoudelijke apparatuur, zijn dat juist onderdelen die de afgelopen tien jaar zijn uitgefaseerd. De focus ligt nu op healthcare, wat reikt van kleine apparaten voor persoonlijke hygiëne thuis tot kamergrote apparatuur voor in ziekenhuizen. En healthcare heeft volgens Harald een enorme impact op de wereldwijde CO2-uitstoot en afvalhoop. “Het gaat om 4,5 procent van de uitstoot, en dat is meer dan vliegen en scheepstransport bij elkaar”, zo schetst hij. “Dat is niet verrassend. Ziekenhuizen zijn enorm energie-intensief.” Dat is voor Philips en voor de klanten de driver om circulariteit en duurzaamheid serieus ter nemen, zo voegt hij eraan toe. “Je praat over 13 kilo afval per bed per dag. Daar schrik je groen en geel van.”

Verschillen in business

Daarnaast staat de zorg altijd onder financiële druk. Zorg en preventie gaan daarbij hand in hand. Duurzaamheid en verantwoord ondernemen zijn daarom wel degelijk thema’s die in de branche spelen, zegt Harald. “Ziekenhuizen zeggen: we kunnen geen gezonde mensen op een ongezonde planeet zeggen.”

Het opzetten van circulaire doelen is echter moeilijker dan het soms lijkt. Vooral niet voor een groot en divers bedrijf als Philips. “Voor de ene business is circulariteit iets heel anders dan voor de andere”, zegt hij. “Voor de high-end apparaten zijn we heel actief bezig met het terughalen.” Voor sommige apparaten is dat niet eenvoudig. Voor een grote MRI-scanner zou bijvoorbeeld de volledige ruimte moeten worden gedemonteerd, dus dan is het een kwestie van onderdelen ter plekke vervangen. “Als je kijkt naar consumentenproducten, heb je echter weinig coördinatie erover”, zegt Harald. Het volgen van iedere afzonderlijk apparaat is ondoenbaar. “Daar hebben we dus heel veel geïnvesteerd in het incorporeren van recycled plastics.” Philips werkt met een framework, maar dat wordt voor ieder bedrijfsonderdeel anders ingevuld.

Hardwareoptimalisatie

Maar het meest duurzame is het terugdringen van het aantal gebruikte apparaten. “Heel veel softwareapplicaties maken hardware onnodig”, stelt hij. “Wij hebben bijvoorbeeld een mobiel echoapparaat, dat is de helft zo klein als een normaal echoapparaat. Maar het maakt direct verbinding met een BYOD waardoor je geen aparte monitor meer nodig hebt. Het is dus een digitale oplossing die helpt een heel apparaat uit het proces te halen. Er is niets meer circulair dan dat.” De impact van digitaal moet dus volgens Harald niet worden onderschat. Dat mes snijdt wel aan twee kanten. “De cloud is niet gratis als het gaat om footprint”, zegt hij. “We kijken daarom heel goed naar onze cloudproviders, en wat de bijdrage is van de ICT-sector, zowel positief als negatief.” Ook spelen er privacy-uitdagingen. Ziekenhuizen zijn traditioneel voorzichtig als het gaat om de inzet van de cloud. “We bieden nog steeds lokaal draaiende software. Maar we maken wel afspraken met onze IT-leveranciers om de apparaten ook weer terug te nemen.”

Philips heeft dus veel applicaties ontwikkeld die helpen bij het optimaliseren van de hardware. “Dan kun je bijvoorbeeld af met vier machines in plaats van vijf voor hetzelfde aantal scans”, zegt hij. Maar, zo sluit hij zijn presentatie af, de kern zit hem vooral in samenwerken, nationaal én internationaal.

Mobiele versie afsluiten