Gemeenten: Actieplan Groene en Digitale Banen moet breder

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft in een position paper naar de Tweede Kamer gewaarschuwd dat de krapte op de arbeidsmarkt de uitvoerbaarheid van het Actieplan Groene en Digitale Banen dwarsboomt.

“Zonder arbeid geen energietransitie”, is hoe de VNG het euvel volgens Binnenlands Bestuur samenvat. Deze week behandelt het ministerie van Economische Zaken de begroting, waarin het actieplan Groene en Digitale Banen ook in naar voren moet komen. De gemeenten zijn in principe heel blij met het actieplan, maar vinden dat er te weinig in staat om nieuwe doelgroepen voor de ICT-sector aan te boren. Er zou een landelijke campagne opgezet moeten worden, de opleidingen moeten worden versneld, en er moet structurele samenwerking komen tussen onderwijs en bedrijfsleven.

Eenvoudiger toezicht

De position paper heeft een bredere scope. Naast dat er volgens de gemeenten niet genoeg personeel is om de gewenste ‘groene banen’ in de ICT te creëren, moet ook de uitrol van netwerken in onrendabele gebieden worden gestimuleerd. Ook kan het toezicht op de energiebesparing door bedrijven veel efficiënter door de bevoegde gezagen rechtstreeks te laten beschikken over de verbruiksgegevens die in handen zijn van netwerkbeheerders.

Het Actieplan Groene en Digitale banen is een initiatief van het kabinet waarmee het tekort aan ICT’ers moet worden teruggedrongen. Het Actieplan moet er onder meer toe leiden dat meer jongeren voor technisch onderwijs kiezen. Ook moet het versnippering tegengaan van diverse initiatieven in regio’s, bedrijfssectoren en onderwijsinstellingen om het probleem aan te pakken.

Mobiele versie afsluiten