Free ICT Europe waarschuwt voor e-waste door licentiedwang Broadcom voor VMware

De keuze van Broadcom om VMware-klanten met oneindige licenties over te zetten naar abonneediensten zorgt ook voor meer e-waste, zo waarschuwt Free ICT Europe.
CIT Community - Act2Xceed Free ICT Europe logo

Tomás O’Leary, de president van Free ICT Europe, wijst erop dat een gedwongen overstap naar nieuwe software of de cloud vaak niet weten wat te doen met hun oude hardware. Deze eindigt vaak als e-waste en vrijkomen van giftige stoffen zoals lood, kwik en cadmium, zo schrijft Tomás in een artikel. Dat is een overweging die bij Broadcom, in het beste geval, secundair is aan de winst.

Winst boven alles

Afgelopen jaar maakte Broadcom bekend dat ze gebruikers van VMware met een perpetual license (doorlopende licentie) gaan verplichten om een abonnement te nemen. Dit zorgt op zakelijk niveau voor verontwaardiging, want vooral kleinere dienstverleners zagen hun kosten enorm toenemen.

“De winstmaximalisatiemotivatie van Broadcom wordt snel duidelijk wanneer het nieuwe bedrijven overneemt”, schrijft Tomás. “Voor de overname van CA Technologies in 2018 schetste Broadcom CEO Hock Tan zijn plan om “zijn bestaande enterprise softwareproducten te vernieuwen […] in plaats van nieuwe producten te ontwikkelen en nieuwe klanten aan te trekken” in de Market Realist. Het bedrijf zou vervolgens 40,9 procent van het personeelsbestand van CA in de VS ontslaan. De strategie leek op zekere wijze op de overname van Brocade in 2017, waarbij uiteindelijk 1.100 werknemers wereldwijd werden ontslagen.”

Oude hardware naar de schroot

Het artikel gaat verder over de directe impact van het beleid van Broadcom. “Net als de klanten van CA Technologies voor hen, zijn veel bedrijven die het doorlopende gelicentieerde VMware-product gebruiken diep geworteld. Weggaan is voor deze klanten net zo kostbaar en riskant als blijven zitten met een niet-ondersteund product”, aldus het artikel. “Industriële toezichtgroepen zoals CISPE en de Competition and Markets Authority van het Verenigd Koninkrijk hebben de schadelijke effecten voorspeld die een op abonnementen gebaseerd model zal hebben op bedrijven.” Hij wijst erop dat oneindige licenties (perpetual licenses) meestal één-op-één staan met on-premises.

“En hier wordt de Broadcom-overnamecyclus meer dan alleen een zakelijke kwestie. Als we voorbijgaan aan de concurrentieoverwegingen, valt één eenvoudig feit op: wanneer een klant door het beleid gedwongen wordt om naar de cloud te migreren, moet de hardware die ze achterlaten ergens naartoe. Dat ergens is vaak een e-waste stortplaats, waar afgedankte hardware giftige chemicaliën zoals lood, kwik en cadmium in het milieu afgeeft. Volgens TechHQ meldt de Verenigde Naties (VN) dat er in 2023 wereldwijd een record van 61,3 miljoen metrische ton e-waste is gegenereerd. Een ander groot VN-onderzoek voorspelt dat wereldwijde e-waste tegen 2030 de snelst groeiende afvalstroom zal worden, en dat het probleem al vijf keer sneller groeit dan de recyclingsmogelijkheden die nodig zijn om het te ondersteunen”, schrijft Tomás.

Waarschuwing

Hij sluit af met een waarschuwing dat de voorspelde groei van VMWare onder Broadcom’s bewind niet zonder ernstige overwegingen voor e-waste kan plaatsvinden. Het artikel benadrukt dat agressieve winstoptimalisatiepraktijken niet alleen een bedreiging vormen voor eerlijke concurrentie en een potentieel grote kostenpost zijn voor huidige klanten, maar ook een serieus probleem vormen voor de gezondheid van mensen en het milieu.

Het volledige artikel van Tomás O’Leary is hier te lezen.

In mei stuurde CIO Platform brief naar de Europese Commissie waarin ze hun zorgen kenbaar maakten. Ook CISPE is niet mals over de stap van Broadcom. Brussel, verantwoordelijk voor de goedkeuring van de overname van VMware, heeft Broadcom ondertussen om opheldering verzocht. Begin deze week heeft Broadcom een stapje terug gezet door klanten met een aflopend doorlopend contract meer tijd te geven en zero-day patches beschikbaar te houden voor gebruikers van vSphere. Maar het bedrijf blijft erbij dat doorlopende gebruikslicenties niet meer van deze tijd zijn en worden uitgefaseerd.

Mobiele versie afsluiten