Fransen zien circulair nog als bijzaak

Het Forum pour l’investissement responsable (FIR) en het Institut national de l’économie circulaire (Inec) hebben een rapport gepubliceerd over circulaire economiepraktijken binnen de grootste beursgenoteerde Franse bedrijven (SBF 120).

De enquête heeft betrekking op vijf deelgebieden van circulair beleid: de definitie van circulair, governance, processen, opleiding en indicatoren. Van de 43 bedrijven die hebben gereageerd, blijkt dat een grote meerderheid recycling, ecologisch ontwerp en verlenging van de gebruiksduur heeft geïntegreerd in de processen, “maar dat industriële en territoriale duurzaamheid of zelfs de besparingen slechts door een minderheid van de bedrijven wordt opgenomen in hun <circulaire> definities (respectievelijk 37% en 47%).”

Meer data, maar niet over het het belangrijkste

Terwijl de bedrijven steeds vaker informatie verstrekken die informatie geven over de mate van circulariteit in hun activiteiten of activiteiten (aandeel van gerecycleerde, herbruikbare, ecologisch ontworpen goederen, procentuele vermindering van het verbruik van een hulpbron, enz.), is minder dan een kwart in staat te communiceren over welk aandeel de circulariteit heeft in de totale omzet. “Er moet nog veel gebeuren voor een omslag naar volledig circulaire businessmodellen.”

Bijzaak

Daarnaast schaart de helft van de respondenten de circulaire strategie onder het thema ‘duurzaamheid’, en niet onder strategie. Dat geeft aan dat circulair ook in het land dat vaak genoemd wordt als voorloper in Europa op dit vlak nog niet helemaal is ingebakken. Slechts 30 procent van deze bedrijven verstrekt ook bonussen aan topmensen als deze circulaire en duurzame doelstellingen behalen.

Het rapport, uiteraard in het Frans, is hier te vinden.

Mobiele versie afsluiten