Franse enquête: bedrijven twijfelen over refurbished, maar er is hoop

Ondanks de groeiende aandacht voor groene IT en circulaire oplossing blijft refurbished apparatuur vooralsnog een niche-propositie, zo concludeert het Franse Rzilient na een rondvraag.

Volgens Politiques et pratiques green iT dans les entreprises van Rzilient, die SaaS-hardwarebeheerplatform levert, gebruikt minder dan 40 procent van de bedrijven voornamelijk refurbished hardware. Wel zeggen alle 38 ondervraagde partijen dat minstens 30 procent van hun apparatuur gerefurbished is. Een belangrijke reden is volgens de opstellers van de barometer dat het vooral voor jongere werknemers moeilijk verkoopbaar is om hen niet uit te rusten met de nieuwste apparaten. Die bereidheid is mede minder door de uitdagingen die zij al tegenkomen op de arbeidsmarkt.

Twijfels en hoop

Volgens de barometer blijft de kwaliteit van refurbished apparatuur nog steeds een drempel: 53 procent van de bedrijven geeft aan dat twijfels over de kwaliteit een knelpunt zijn voor bestellingen. Bedrijven zijn ook sceptisch over het idee om de levensduur van hun nieuwe apparatuur te verlengen door gebrek aan garanties en ondersteuning voorbij de traditionele 3 of 5 jaar. Bij refreshes maakt 60 procent gebruik van de mogelijkheden om verouderde apparatuur naar een speciale organisatie te sturen voor recycling, een stijging ten opzichte van 2018 toen het nog 51 procent was.

Mobiele versie afsluiten