Flex IT en HP Approved Selection: Circulaire samenwerking tussen distributeur en leverancier

Hardwareleveranciers overtuigen van de potentie van circulaire businessmodellen is altijd een grote uitdaging geweest. Dat is begrijpelijk: nieuwe producten en oplossingen brengen nog veruit de meeste omzet. Maar Flex IT toont met het HP Approved Selection-programma dat circulair interessant is voor alle partijen.


De missie van Flex IT is het maximaliseren van de levensduur van IT-hardware, waarbij het businessmodel gestoeld is op vijf pilaren, zo begint Managing Director Andreas Mayer van Flex IT. “Dat zijn distributie van refurbished hardware zoals opgekocht op de open markt, ITAD voor grote klanten, verhuur van ICT-apparatuur en het faciliteren van demonstraties aan eindklanten, en distributie van nieuwe hardware.” De verschillende onderdelen vullen elkaar ook aan. Apparatuur die via de broker wordt ingekocht moet vaak worden gerefurbished voor het weer de markt op kan. “Onze ITAD-dienst zorgt voor een aantrekkelijke bron van producten en onderdelen”, zegt Andreas. “Door dit alles samen hebben we toegang tot een breed assortiment gebruikte, maar helemaal niet oude, ICT-apparatuur. Iedere klant stelt andere eisen, en op deze manier kunnen we een breed portfolio bieden.”

Professioneel

Want het is toegang tot hardware die de circulaire IT maakt of breekt. “Je ziet dat de prijs nog steeds belangrijk is, maar tien jaar geleden was dat voor afnemers echt het enige criterium”, zegt Andreas. “Nu is de markt veel volwassener. Consumenten zoeken actief naar een circulair apparaat, en dat doen grote bedrijven en overheden ook.” Dat brengt wel nieuwe uitdagingen: de behoefte van de grootzakelijke markt zijn heel anders dan die van consumenten. “In hun vraag nemen ze hele specifieke dingen mee”, zegt Andreas, “zoals een 14 inch beeldscherm, met Windows 11, 16GB RAM, zelfs aan het gewicht worden eisen gesteld. Dan kom je uit bij zeer specifieke modellen van bepaalde merken. Dat vraagt om een divers sourcingslandschap.”

Met 30 jaar ervaring in de markt heeft Flex IT dat deel volledig in de hand, met een warenhuis van 20.000 vierkante meter aan voorraad en daar bovenop twee refurbishmentcentra en meerdere kantoren in Europa. Minstens even belangrijk zijn de partnerschappen met allerlei fabrikanten: HP, Microsoft, Dell, Logitech, Lenovo en HPE. Vooral de band tussen Flex IT en HP is bekend in de markt. Andreas heeft zelf ook een achtergrond bij een wereldwijde leverancier en kent die wereld goed.

HP Approved Selection

Naast voorraad is de ondersteuning de andere grote uitdaging waarmee de markt voor circulaire IT-hardware mee kampt. Hoewel voor gebruikte apparaten wel aftermarket-diensten beschikbaar zijn, komt het nooit voor dat de leverancier zelf een grote rol erin speelt. Bij Flex IT is daar nu verandering in gekomen met HP Approved Selection. In dit programma komt vanuit HP zelf een officiële goedkeuring door Flex IT geleverde ondersteuning op gerefurbishde laptops. “Nederland is het eerste land waar een leverancier zijn naam eraan verleent”, zegt Andreas trots.

HP Approved Selection werkt zo: een partij geleverde apparaten wordt volledig op maat geleverd aan een bepaalde klant, precies volgens de opgegeven specificaties. Na deze zeer nauwkeurige en streng gecontroleerde procedure wordt deze onderdeel van HP Approved Selection. De eindklant krijgt daarbij extra dienstverlening en garanties direct vanuit de leverancier . “We werken ook samen met het salesteam van HP. We benaderen resellers samen, doen samen de marketing en zorgen samen voor de allerhoogste kwaliteit.” Kwaliteit is meer dan functionaliteit en dienstverlening. Ook zaken als look en feel moet niet worden onderschat. Om te kwalificeren voor HP Approved Selection dienen de notebooks echt als nieuw te voelen en te ogen.

De weg omhoog

Programma’s als HP Approved Selection hebben dus de toekomst. Voor de verdere circularisering van de ICT is het van groot belang dat vendoren mee worden genomen in de omzetstroom. “Bijvoorbeeld door extra diensten rond producten aan te bieden”, zegt Andreas. “Het is een van vele factoren waarmee de weg omhoog verder kan worden ingezet.” De wetgeving bijvoorbeeld, waarbij in Frankrijk al grote stappen worden gezet op het gebied van circulaire eisen in aanbestedingen. “Dat soort dingen gaan we meer zien. Investeerders plaatsen steeds vaker eisen op het gebied van Environmental Social Governance.” De markt, zo ziet Andreas, zal groeien, en leveranciers zijn hierin erg belangrijk. “Flex IT is goed gepositioneerd en klaar om hierin een cruciale rol te spelen.”

Wel vindt hij dat er meer moet worden gestandaardiseerd. “Bij problemen is dan meteen duidelijk hoe je moet handelen”, zegt Andreas. “Bedenk dat als een product drie jaar in gebruik is, de technologie niet opeens slechter werkt. Hooguit zijn enkele componenten versleten. Als er goede standaarden worden gedefinieerd rond de samenwerking tussen vendoren en refurbishmentpartijen, dan zal de drempel voor leveranciers veel lager zijn.”

Dit artikel wordt geplaatst in ITChannelPRO 1 van 2023

Mobiele versie afsluiten