Fairphone claimt broeikasuitstoot-eliminatie voor Scope 1 en Scope 2

In haar Impact Report over 2022 meldt Fairphone dat ze hun broeikasgassen-uitstoot over Scope 1 en Scope 2 met 100 procent hebben teruggebracht.

Daarnaast meldt de smartphonemaker dat het ze is gelukt om hun vlaggenschip van 2022, de Fairphone 4, te vervaardigen uit 40 procent eerlijke grondstoffen. Een jaar eerder was dat nog 31 procent. Er wordt meer gerecycled materiaal gebruikt, en het bedrijf compenseert voor het gebruik van goud uit niet-eerlijke bronnen via het fairmined credit-systeem. Ook claimt Fairphone dat ze hun kobalt-sourcing flink hebben verbeterd en vooral eerlijker hebben gemaakt.

Het uiteindelijke doel van Fairphone is om in 2045 -5 jaar dus voor de aanbevolen datum- geheel CO2-neutraal te zijn.

Voor werknemers, zo meldt Fairphone, zijn er ook grote stappen gezet. “Zeven strategische Fairphone-leveranciers hebben in 2022 verbeteringen doorgevoerd op het gebied van vertegenwoordiging, werknemerstevredenheid en milieu, gezondheid en veiligheid”, aldus Fairphone. “Twee fabrieken hielden democratische verkiezingen voor werknemersvertegenwoordigers, twee leveranciers hebben de lonen verhoogd, en er zijn algemene verbeteringen in beschermende uitrusting, afvalvermindering, communicatie rond de werving, en het beschikbare eten in kantines.”

Key performance indicators

Het rapport is volgens Fairphone een transparante informatiebron die toont hoe het bedrijf functioneert op basis van de eigen KPI’s. “In tegenstelling tot de meeste bedrijven gaan onze KPI’s verder dan de financiële cijfers”, zegt Eva Gouwens, de CEO van Fairphone. “Ze weerspiegelen de impact die we hebben op de gezondheid van onze planeet en het welzijn van de mensen die onze telefoons maken. Fairphone heeft zich nooit beperkt tot het verkopen van elektronica: we willen een industrie veranderen die het leven van consumenten heeft verbeterd en tegelijkertijd de wereld heeft verslechterd – met bergen e-afval, onveilige mijnen, corruptie, geweld, kinderarbeid en schrijnende fabrieksomstandigheden. We accepteren gewoon niet dat dit de noodzakelijke of aanvaardbare kosten zijn van het zakendoen.”

Mobiele versie afsluiten