Fairphone breidt lijst focusmaterialen uit in nieuwe Fair Materials Roadmap

Fairphone heeft in hun recente Fair Materials Roadmap 2030 het aantal focusmaterialen uitgebreid van veertien naar 23.

In voorgaande jaren breidde Fairphone het aantal focusmaterialen uit van tien naar veertien. Met deze stap wil Fairphone naar eigen zeggen hun inspanningen voor eerlijke materiaalbronnen naar een hoger niveau tillen. De focusmaterialen zijn de grondstoffen die niet alleen schaars zijn, maar ook een negatieve impact kunnen hebben op de mijnwerkers die het moeten delven in vaak arme landen. Voor elk van de 23 focusmaterialen wil Fairphone diepgaande analyses uitvoeren en betrokkenen zoals leveranciers, werknemers, mijnwerkers, recyclers en gemeenschappen raadplegen om te bepalen wat er moet worden gedaan om de negatieve impact te verminderen en positieve impact te creëren in de toeleveringsketens van deze materialen.

Fair Materials Roadmap

In 2023 heeft Fairphone hun doel van een gemiddelde van 70 procent eerlijke focusmaterialen in de Fairphone 5 naar eigen zeggen overtroffen. Ze hebben verbeteringen aangebracht in de toeleveringsketens van alle 14 focusmaterialen en zijn begonnen met het toepassen van hun eerlijke materialenaanpak op andere apparaten, zoals de Fairbuds XL.

De uitdagingen met betrekking tot het gebruik van hulpbronnen en de impact ervan op mens en planeet zijn in de afgelopen jaren alleen maar groter geworden, zo schrijft het bedrijf in een blogpost. De vraag naar materialen neemt toe, wat resulteert in een grotere impact.

Fair Circularity

Om een oplossing te bieden voor deze uitdagingen, introduceert Fairphone het concept van Fair Circularity. Dit houdt in dat ze verantwoordelijkheid nemen voor hun materiaalvoetafdruk en zorgen voor mens en planeet gedurende de hele levenscyclus van het product, op alle niveaus van circulariteit. De nieuwe Fair Materials Roadmap moet een blauwdruk bieden om deze uitdaging aan te gaan en zal het bedrijf de komende jaren begeleiden bij het transparant vertellen van het volledige verhaal van hun materiaalvoetafdruk.

Fairphone roept de branche op om zich bij hen aan te sluiten op de weg naar Fair Circularity door prioriteit te geven aan materialen op basis van hun impact op mens en milieu, door betere praktijken te eisen van de mijnbouwindustrie, en door eerlijkheid uit te breiden naar alle werknemers en gemeenschappen, inclusief die in de recyclingwaardeketens. Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, met name op het gebied van het gebruik van gerecyclede materialen, erkent Fairphone dat er nog veel werk aan de winkel is om werkelijk eerlijke en circulaire bedrijfsmodellen te realiseren.

Mobiele versie afsluiten