Europese Commissie start Laptops for Ukraine

De Europese Commissie heeft samen met het Oekraïense ministerie van Digitale Transformatie en DIGITALEUROPE, de organisatie die de Europese digitale technologie-industrie vertegenwoordigt Laptops for Ukraine opgezet.


Het initiatief beoogt om voornamelijk gebruikte laptops, smartphones en tablets in te zamelen en te leveren voor scholen, ziekenhuizen en overheidsdiensten in de zwaarst getroffen oorlogsgebieden in Oekraïne.

Laat, maar waardevol

Het initiatief komt vrij laat, bijna tien maanden na de grootschalige invasie van Rusland. Private initiatieven, zoals die van Nico Roskam die afgelopen voorjaar mede via LuteijnMedia een oproep deed vanuit de Poolse hoofdstad Warschau, zijn de Europese Commissie ver voor. Dat neemt niet weg dat de Europese slagkracht van enorme waarde is. De Oekraïense autoriteiten hebben volgens de Europese Commissie laptops aangewezen als een dringende behoefte. Volgens het persbericht hebben ongeveer 70.000 leraren laptops nodig om te kunnen blijven lesgeven, en vijfduizend scholen in de door de oorlog getroffen regio’s hebben digitale apparaten nodig om ervoor te zorgen dat 200.000 schoolkinderen kunnen blijven leren. In andere sectoren zijn nog meer apparaten nodig, met name voor verpleegkundigen, artsen en overheidsdiensten.

Hoe het werkt

Bedrijven kunnen grotere donaties voor Laptops for Ukraine rechtstreeks doen via het EU‑mechanisme voor civiele bescherming. Voor kleinere donaties kunnen organisaties, bedrijven en burgers apparaten doneren via DIGITALEUROPE. Het kan gaan om nieuwe of gebruikte en functionerende reservelaptops, -smartphones of -tablets die thuis of op kantoor liggen. Nu geldt dit voor in België gevestigde partijen, maar de organisatoren willen het initiatief uitbreiden naar andere inzamelpunten in heel Europa.

De Commissie werkt ook samen met partners uit het bedrijfsleven om donaties te ontvangen als onderdeel van een ander initiatief, EUTech4Ukraine. Via het EU-mechanisme voor civiele bescherming zullen de apparaten worden ingezameld en verscheept naar Oekraïne, op plaatsen waar de apparatuur het hardst nodig is. Via dit mechanisme kunnen ook donaties van particuliere bedrijven worden gestroomlijnd.

Mobiele versie afsluiten