Europese Commissie claimt 2 miljoen omgeschoolden door Pact voor Vaardigheden

Volgens de jaarlijkse enquête over het Pact voor Vaardigheden hebben twee miljoen mensen in 2022 bij- en omscholing genoten door het EU-programma.

Ook zijn 15 500 opleidingsprogramma’s zijn geüpdatet of ontwikkeld en de leden van het pact hebben 160 miljoen euro geïnvesteerd in initiatieven op het gebied van vaardigheden. Dit is volgens de Europese Commissie een belangrijke bijdrage tot het Europees Jaar van de Vaardigheden.

Het pact voor vaardigheden (Pact for Skills) biedt sinds 2020 een collectieve aanpak van de problemen en tekorten bij de ontwikkeling van vaardigheden. Dat doet het door het bedrijfsleven, de sociale partners, aanbieders van beroepsonderwijs en -opleiding, overheden, diensten voor arbeidsvoorziening en andere belanghebbenden uit tal van sectoren samen te brengen. Dit is volgens de Commissie vooral relevant in het licht van de snel veranderende arbeidsomstandigheden en de groene en de digitale transitie. Meer dan 80 procent van de leden van het pact die aan de enquête hebben deelgenomen, waardeert de steun van het pact voor concrete opleidingen voor werknemers in heel Europa, aldus het rapport.

Alle partners die zich bij het pact aansluiten, ondertekenen een handvest met belangrijke beginselen op het gebied van hoogwaardige opleiding, een leven lang leren en inclusie. Ze verbinden zich ertoe concrete maatregelen op het gebied van bij- en omscholing te nemen. Door zich bij het pact aan te sluiten, krijgen belanghebbenden toegang tot netwerken en hubs voor de uitwisseling van kennis en hulpmiddelen. De Commissie verleent ook informatie en advies over EU-financiering en EU-programma’s voor de ontwikkeling van vaardigheden.

“1500 organisaties hebben zich al bij het pact voor vaardigheden aangesloten en er zijn achttien grootschalige partnerschappen voor vaardigheden gesloten in strategische sectoren zoals de sector hernieuwbare energie, de zorgsector en de sector micro-elektronica”, schrijft de Europese Commissie in het persbericht. “Dit betekent dat ten minste één grootschalig partnerschap voor vaardigheden is opgezet voor elk industrieel ecosysteem van de industriestrategie van de EU. Samen hebben de partnerschappen toegezegd om de komende jaren meer dan 10 miljoen mensen de mogelijkheid te bieden een opleiding te volgen.”

Andere resultaten

Uit de enquête blijkt dat grootschalige partnerschappen op het gebied van vaardigheden een positief en concreet effect hebben door werknemers uit te rusten met de nodige vaardigheden voor succes. De leden van het pact hebben melding gemaakt van een betere monitoring van de benodigde vaardigheden, meer hoogwaardige opleidingsmogelijkheden en de uitvoering van meer inclusieve activiteiten om vaardigheden te stimuleren.

21 500 belanghebbenden hebben hun krachten via partnerschappen of netwerken op het gebied van vaardigheden (bijvoorbeeld industriële clusters) gebundeld om doeltreffende initiatieven ter ontwikkeling van vaardigheden te stimuleren. Samen hebben ze 19 miljoen mensen in Europa bereikt via promotie- en voorlichtingsactiviteiten.

De enquêteresultaten worden op 8 en 9 juni 2023 besproken tijdens de conferentie “Making skills count”. 461 leden van het pact hebben deelgenomen aan de enquête, die tussen februari en maart 2023 is gehouden en waarbij de geboekte vooruitgang tot december 2022 werd gepeild.

Het pact voor vaardigheden draagt ook bij tot de door de lidstaten onderschreven kerndoelen van de EU, namelijk dat ten minste 60 procent van alle volwassenen uiterlijk 2030 jaarlijks een opleiding moet volgen en dat ten minste 78 procent van de bevolking tussen 20 en 64 jaar tegen 2030 een baan moet hebben.

Mobiele versie afsluiten