Europees rapport: ecodesign moet specifieker

Horizontale maatregelen in de ICT-sector kunnen belangrijke besparingen opleveren en een aanzienlijk potentieel voor duurzaamheid bieden, aldus een recent rapport.CIT Community - Act2Xceed Free ICT Europe logo

Nu is het nog zo dat de Europese regels rond ecodesign, levensduurverlenging en hergebruik van IT-waste de lijnen volgen van andere elektronica. Het zou volgens het rapport ICT: A top horizontal priority in sustainable product policy echter effectiever zijn als voor ICT- recycling en refurbishing andere eisen worden gesteld. Zulke horizontale vereisten zijn makkelijker toe te passen op B2B- en op maat gemaakte producten omdat ze minder specifiek zijn per onderdeel. Dan kunnen ze ook op producten met uiteenlopende vormfactoren worden toegepast, zoals vaak te vinden in B2B-producten. He ecodesignprogramma wordt al omgezet naar de Ecodesign for Sustainable Products Regulation (ESPR).

Eisen

In het rapport zijn verschillende eisen vastgesteld voor verschillende productsgroepen, waaronder updates voor besturingssystemen en firmwareondersteuning, betrouwbare wiping, beschikbaarheid van reparatie-informatie en informatie over de minimale verwachte levensduur. Het zou ook het pad effenen voor meer ambitieuze ecodesign-criteria. Voor routers en switches in datacenters wordt in het rapport bijvoorbeeld geschat dat de levensduur kan worden verlengd van 7,5 naar 17,5 jaar, maar volgens refurbishers kan de levensduur zelfs worden verlengd tot twintig jaar. De maximale verlenging van de levensduur wordt geschat op meer dan het verdubbelen van de levensduur.

Verder is een van de voorgestelde vereisten de beschikbaarheid van OS-updates en firmwareondersteuning gedurende ten minste 7 jaar nadat het laatste model op de markt is gebracht, plus informatie voor gebruikers over de impact van updates en hun omkeerbaarheid. Overdraagbare productlicenties moeten ook beschikbaar blijven tot het einde van de levensduur. Voor sommige producten, zoals enterprise-netwerkapparatuur, zijn licenties immers essentieel voor het functioneren van de hardware. Toch hebben deze licenties vaak een beperkte looptijd vanaf het moment van aankoop, inclusief firmware-updates, en kunnen duizenden euro’s kosten. Licentievernieuwingen kunnen nu nog worden geweigerd door OEM’s wanneer ze besluiten om de ondersteuning stop te zetten, of wanneer een vorige eigenaar hun apparaat niet officieel heeft afgeschreven, of wanneer een nieuwe klant een tweedehands product buiten het OEM-kanaal heeft gekocht. Dit leidt tot voortijdige veroudering.

Verder in het rapport wordt benadrukt dat “part pairing” -waarbij onderdelen alleen als bundel afgenomen kunnen worden- niet acceptabel. Het rapport beveelt ook aan om het bestaande EU-regulering (EU 2020/1955) voor servers en dataopslag uit te breiden om onder andere High Performance Computing en kleinere producten zoals home network assisted storage (NAS) en externe harde schijven op te nemen.

Open brief

Met dit nieuwe inzicht dringt een groep organisaties, waaronder Free ICT Europe, aan op duurzaamheid en strengere eisen voor ICT-producten. Het potentieel voor besparingen en milieuvoordelen is volgens de open brief groot en vereist actie van de Europese Commissie. Ook wil Free ICT Europe meer aandacht voor netwerkapparatuur. “Netwerkapparatuur is een van de belangrijke productgroepen waar we de aandacht van beleidsmakers op willen vestigen”, zegt Jan Hoogstrate, voorzitter van Free ICT Europe. “In het rapport wordt geen duidelijke beleidsaanbeveling gegeven voor dit product. Het wordt een beetje als onderdeel van datacenterproducten beschouwd. Ik moet het echter als een afzonderlijke productgroep noemen, omdat het verschillende producten omvat zoals switches, routers, load balancers, firewalls, enzovoorts. Wanneer we naar recente gegevens kijken, zien we een enorme groei gemeld voor de switches. De hele markt van netwerkgerelateerde producten is niet de meest open markt met betrekking tot gegevens en inzichten, hoewel alle onderzoekers verwachten dat er in de komende jaren groei zal zijn.”

Mobiele versie afsluiten