Eurocommissaris waarschuwt Apple: ‘beperk USB-C op iPhone niet’

Eurocommissaris Thierry Breton voor Interne Markt heeft Apple gewaarschuwd voor eventuele plannen om niet door de producent gecertificeerde USB-C-kabels kunstmatig te beperken.

Breton heeft een brief gestuurd naar Apple die in handen is gekomen van het Duitse persbureau DPA. Ook zou Apple mondeling gewaarschuwd zijn tijdens een gesprek in maart.

Made for iPhone

Het is een slecht bewaard geheim dat Apple zich sterk heeft verzet tegen Europese regels die het producenten verplicht om smartphones, tablets en laptops te voorzien universele laadpoorten gebaseerd op de USB-C standaard. Daardoor worden laders uitwisselbaar, waardoor gebruikers niet voor ieder apparaat een nieuwe lader hoeven te kopen. Apple wilde daarentegen vasthouden aan haar eigen lightning-poorten, met als argument dat het afdwingen van één standaard de innovatie zou remmen. Dat argument vindt echter geen gehoor bij de Europese Commissie, vooral omdat de aansluiting zelf geen factor is in de verdere ontwikkeling van data- en stroomvoorziening.

Ondanks dat Apple tot 28 december 2024 heeft om de overstap te maken, is de verwachting dat de iPhone 15 al met een USB-C-poort wordt uitgerust. Maar al snel staken geruchten de kop op dat Apple toch de controle over de markt wil houden door de functionaliteit van USB-C-labels die niet goedgekeurd zijn door de leverancier te beperken. Dat zou dan leiden tot langere laadtijden en langzamere dataoverdracht bij kabels die niet ‘Made for iPhone’ zijn. Een chip in het apparaat moet dan de controle uitvoeren. Overigens zijn de iPads al uitgerust met USB-C, en hier heeft Apple beperkingen ingebouwd.

Mobiele versie afsluiten